Τριπλάσια πρόστιμα θα πληρώνουν όσοι παραβάτες δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, βάσει του νέου ΚΟΚ, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Δεν ποινικοποιούνται οι χειρονομίες των απλών οδηγών, αλλά μόνο των επαγγελματιών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε πως όλα τα πρόστιμα θα είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με τα σημερινά, ενώ θα καταργηθεί η έκπτωση 50% που ισχύει τώρα για όσους τα πληρώνουν εντός δεκαημέρου. Η λογική μας, είπε, είναι τα πρόστιμα της τροχαίας να μην έχουν εισπρακτικό αλλά παιδευτικό χαρακτήρα.

Ξεκαθάρισε επίσης σχετικά με τις φήμες των τελευταίων ημερών, ότι δεν πρόκειται να ποινικοποιηθούν με τον νεο ΚΟΚ οι προκλητικές χειρονομίες των απλών οδηγών στο δρόμο σε άλλους οδηγούς, αλλά θα θεσπιστούν αυστηρά πρόστιμα για την αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών που είναι επαγγελματίες. «Δεν μπορεί να τιμωρείται το ίδιο ένας που γράφει στο facebook με έναν που είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος», είπε.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλείσει οι μπάρες σε πέντε σταθμούς του μετρό, ενώ έχουν εκδοθεί 370.000 ηλεκτρονικές κάρτες - 120 χιλ. περισσότερες από τις περίπου 250 χιλ. με το παλιό σύστημα.

Ερωτηθείς για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ο κ. Σπίρτζης αποκάλυψε ότι με βάση την αυτοψία που έκανε ο ίδιος στην περιοχή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα καμένες εκτάσεις στο όρος Πατέρας που να συνέβαλαν στις πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους. Τα λάθη και οι παραλείψεις που είχαν γίνει στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια ήταν η βασική αιτία, είπε.