Σημαντικές αυξήσεις σε περίπου 5.000 εργαζόμενους στα ταχυφαγεία προκαλεί η απόφαση του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Με την απόφαση απορρίφθηκε η έφεση της εργοδοτικής πλευράς κατά της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στα ταχυφαγεία (από τον μάγειρα έως το delivery) πρέπει να καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση.

Η απόφαση δρομολογεί σημαντική αύξηση μισθών

Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός για τον αρχιμάγειρα σε ταχυφαγείο θα είναι στο εξής τα 940,76 ευρώ, ενώ ο μισθός του βοηθού ξεκινάει από τα 655,37 ευρώ και του διανομέα (delivery) φαγητού από τα 657,67 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός στον κλάδο θα έχει αύξηση 70 ευρώ σε σχέση με τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι αυξήσεις στους εργαζόμενους θα χορηγηθούν αναδρομικά, καθώς η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο.

Το σκεπτικό της απόφασης

Αναλυτικά, η τριμελής επιτροπή διαιτησίας, η οποία αναδείχθηκε με κλήρωση και αποτελούνταν από τους διαιτητές - δικηγόρους Δ. Βερβεσό, Μ. Καζιτώρη και Κ. Κρεμαλή, αφού έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων, ότι:

α) Ο όρος «εργοδοτική οργάνωση» κατά το άρθρο 10 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 87/1948 σημαίνει πάσα οργάνωση εργοδοτών ή εργαζομένων, σκοπός της οποίας είναι η παραγωγή και η προάσπιση των συμφερόντων εργοδοτών και εργαζομένων, ανεξαρτήτως οργανωτικής ή νομικής μορφής.

β) Ο κλάδος επισιτισμού και εν προκειμένω των ταχυφαγείων, αλλά και των καφέ μπαρ και ξενοδοχείων, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

γ) Στον κλάδο υφίσταται ήδη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας.

δ) Νέες επιχειρηματικές συσσωματώσεις που αναπτύσσονται από διάφορες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δεν δημιουργούν αυτοδίκαια νέο κλάδο οικονομίας, έκρινε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα ταχυφαγεία η σύμβαση που ορίζει μισθούς για παράδειγμα στους αρχιμάγειρες 940,76 ευρώ, στους ψήστες 667,52 ευρώ, στους αποθηκάριους 672,44 ευρώ, στους πωλητές - ταμίες 680,35 ευρώ, στους μπάρμαν 745,24 ευρώ και στους διανομείς (με πλήρη απασχόληση) 657,70 ευρώ.