Το σκόπελο των περικοπών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος για ορισμένες κατηγορίες στις συντάξεις χηρείας προσπαθεί να ξεπεράσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται για τις συντάξεις χηρείας που αφορούν την κατηγορία κάτω των 55 ετών.

«Από την έναρξη του νέου έτους μπορούμε να δούμε τη μετάθεση της χρονικής έναρξης κάποιων διατάξεων που αφορούν στην περικοπή της σύνταξης χηρείας για ηλικίες μεταξύ 52 – 55 ετών. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο, θα το κάνουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν προχωρήσει οι απονομές συντάξεων και σε αυτή την κατηγορία.

«Έχουμε απονείμει 67.000 συντάξεις χηρείας και εκκρεμούν 21.000 αιτήσεις», τόνισε και πρόσθετε ότι υπάρχει πλέον ευνοϊκότερο καθεστώς σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν.

«Έχουν θεσπιστεί κατώτατα όρια που δίνουν αυξημένα ποσά σε σύγκριση με το παλιό καθεστώς. Για χήρα με ανήλικο το κατώτατο όριο στο ΙΚΑ από 438 ευρώ είναι πλέον 720 ευρώ. Στον ΟΑΕΕ από 378 ευρώ έχει αυξηθεί στα 720 ευρώ. Στον ΟΓΑ η χήρα ελάμβανε 73 ευρώ. Τώρα το κατώτατο είναι 360 ευρώ», τόνισε.