Μία από τις σημαντικότερες πτυχές της εβδομαδιαίας παρουσίας του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ήταν οι επαφές του με την επιχειρηματική και επενδυτική αφρόκρεμα των ΗΠΑ. Σε αυτές έγινε αντιληπτή η αναβάθμιση του στάτους της χώρας, σε όλα τα επίπεδα, ενώ υπήρξαν συζητήσεις και συμφωνίες… αξίας αρκετών δισ. δολαρίων.

Του Σωτήρη Καψώχα (Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα «Νέα Σελίδα»)

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρωθυπουργός, προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μοναδικό και κύριο στόχο είχε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τρία χρόνια μετά και με το χρέος διευθετημένο, με τις ευλογίες των Αμερικανών, πέτυχε να αλλάξει επίπεδο. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με ομάδα Αμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι διευθύνουν επιχειρηματικούς κολοσσούς στις ΗΠΑ και διαχειρίζονται κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την υψηλή αυτή προσέλευση συνδαιτυμόνων φρόντισε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα πιστοποιήθηκε στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ -οι JP Morgan Chase και Bank of America Merryll Lynch- αλλά και η Morgan Stanley, που βρίσκεται στην πρώτη εξάδα, διοργάνωσαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Νίκο Παππά, Γιώργο Χουλιαράκη και Δημήτρη Λιάκο, που τον συνόδευαν. Στην περίπτωση της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ και μιας εκ των πέντε μεγαλυτέρων στον κόσμο, της JP Morgan, η συνάντηση έγινε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε μορφή τετ α τετ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Jamie Dimon, κάτι που δεν συνηθίζεται.

Ο Έλληνας της JP Morgan

Γιατί το εντυπωσιακότερο είναι ότι πίσω από τον «βαρύ» και «απόμακρο» Jamie Dimon, όπως είναι το όνομα του εν λόγω διευθύνοντος συμβούλου, κρύβεται το πολύ «απλοϊκότερο» και ασφαλώς… ελληνικότερο Ιάκωβος Παπαδημητρίου. Αυτό είναι το πραγματικό όνομά του, αφού είναι Έλληνας στην καταγωγή, από τη Λακωνία, ομογενής τρίτης γενιάς, του οποίου ο παππούς μετανάστευσε στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα και χάριν συντομίας μετέτρεψε το επώνυμό του σε Dimon. Ο πατέρας του ήταν τραπεζίτης στο Σικάγο και ο Jamie Dimon είναι ένας από τους εκατό ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Δεν είναι όμως τόσο η ελληνική καταγωγή του επικεφαλής της JP Morgan -που έχει, φυσικά, τη σημασία της- όσο η εκτίμηση που κάνει η τράπεζα για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, άλλωστε, ήταν το βασικό μήνυμα από τη συνάντηση Τσίπρα – Dimon στη Νέα Υόρκη. Και ακριβώς επειδή οι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι βασίζονται κατά κανόνα στο κλίμα και το momentum που διαμορφώνεται για μια χώρα, η ψήφος εμπιστοσύνης της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, που διαθέτει assets (κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία) ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην επενδυτική δυναμική της Ελλάδας. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ διερευνά τις δυνατότητες ενεργής απόβασης στη χώρα μας με την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος.

Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν όμως και οι επαφές με την Bank of America και τη Morgan Stanley, τη δεύτερη και έκτη μεγαλύτερη τράπεζα, με περιουσιακά στοιχεία κοντά στα 2,5 τρισ. για την πρώτη και 860 δισ. για τη δεύτερη. Στις συναντήσεις που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα τους έδωσαν τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει την αισθητά βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα που κατά κύριο λόγο διατύπωσαν τα στελέχη των επενδυτικών funds που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Εύκολα μπορεί κάποιος που έχει εικόνα των συναντήσεων αυτών να ξεχωρίσει ποιο είναι το κρίσιμο ζήτημα που τίθεται από την επενδυτική κοινότητα: το ζήτημα της σταθερότητας στους βασικούς τομείς που επηρεάζουν την επενδυτική δραστηριότητα. Η πολιτική σταθερότητα είναι το πρώτο. Και αφορά κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό, καθώς μιλάμε για μια χώρα που από το 2010 έως το 2014 είχε αλλάξει τρεις πρωθυπουργούς. Αφορά όμως και στην ευρύτερη περιοχή.

Για τον λόγο αυτό, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στις προσπάθειες, στις οποίες ηγείται η Ελλάδα, για την οικονομική αναβάθμιση των Βαλκανίων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Επομένως, υπογραμμίστηκε ότι οι ενέργειες της Ελλάδας στην περιοχή συνιστούν εγγύηση και εμβάθυνση της σταθερότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις σε μια περιοχή ύψιστου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, η οποία, ας μην ξεχνάμε, αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού για τις ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής σημασίας που προσδίδουν οι ΗΠΑ στην περιοχή εστιάζεται το εντεινόμενο και εκφρασμένο ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η αξιοποίηση των ναυπηγείων της Σύρου και του Σκαραμαγκά αλλά και η είσοδός τους σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε, πάντως, και το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή 25 στελεχών κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή άνηκε στον κ. Ρος, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ και τη σχετική συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και στελέχη αμερικανικών εταιρειών που συμμετείχαν στη ΔΕΘ, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να διοργανωθεί ένα άτυπο follow-up όταν επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός τις ΗΠΑ. Είναι σαφές -και αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις του κ. Ρος- ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως η ελληνική οικονομική ανάκαμψη και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας είναι δομικά στοιχεία της στρατηγικής της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Δεκάδες δισ. στο τραπέζι

Όπως έλεγαν, άλλωστε, συμμετέχοντες στη συνάντηση, απόδειξη της εμπιστοσύνης του κ. Ρος και της αμερικανικής κυβέρνησης στην κυβέρνηση Τσίπρα ήταν ότι έφεραν στο τραπέζι της συνάντησης μερικές δεκάδες δισ. δολάρια, καθώς μιλάμε για κορυφαίες εταιρείες στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Έχει δε σημασία μια λεπτομέρεια που δείχνει τη στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και τις κυβερνήσεις τους στα θέματα της οικονομίας. Πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επαναφορά δασμών στις εισαγωγές προϊόντων, όπως είναι γνωστό από τις θέσεις Τραμπ. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια κίνηση στο πλαίσιο του σφοδρού εμπορικού ανταγωνισμού με τις άλλες ισχυρές οικονομίες, όμως υπάρχουν κι άλλες συνέπειες για άλλες χώρες. Για την Ελλάδα επίπτωση υπήρξε στην περίπτωση της Σωληνουργείας Κορίνθου, όπου επιβλήθηκαν δασμοί κοντά στο 23% τον περασμένο Αύγουστο. Το ζήτημα είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης με τον κ. Ρος και λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε η δραστική μείωση των δασμών από το 23% στο 7%.

Στο δείπνο του Γουίλμπουρ Ρος με τον Αλέξη Τσίπρα παρακάθησαν οι:

Σκοτ Κοχέν, συνιδρυτής Νιου Λαμπ.

Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, πρόεδρος Φερστ Ρεπάμπλικ Μπανκ.

Μαρκ Τ. Γκαλλόγκλι, συνιδρυτής και διευθυντής Σέντερμπριτζ Πάρτνερς.

Κέρστι Γκράχαμ, α΄ αντιπρόεδρος Γκλόμπαλ Πόλισι και Ιντερνάσιοναλ Πάμπλικ Αφέρς, Πφάιζερ.

Χάουαρντ Λούτνικ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Κάντορ Φιτζέραλντ Λ.Π.

Τζον Μακαβόι, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος Κον Εντισον.

Μίτσελ Μοντέλ, διευθύνων σύμβουλος Μοντέλ Σπόρτινγκ Γκουντς.

Μπάρμπαρα Νόβικ, αντιπρόεδρος Μπλάκροκ.

Τζον Πόλσον, πρόεδρος Πόλσον και Σία.

Μάικλ Α. Πίτερσον, διευθύνων σύμβουλος Πίτερσον Μάνατζμεντ, ΕΠΕ.

Κέβιν Π. Ράιαν, πρόεδρος και ιδρυτής στις Ζολά, Γουόρκφρεϊμ, Νόμαντ Χέλθ και Μόνγκο ΝΤ και ΜΠ Σία.

Φέιζα Σαΐντ, προεδρεύων συνεργάτης Κράβαθ, Σουέιν και Μουρ ΕΠΕ.

Άρθουρ Π. Στάινμετζ, πρόεδρος Δ.Σ. διευθύνων σύμβουλος Οπενχάιμερ Επενδυτική Εταιρία και Σία.

Τζέιμς Σ. Τίσκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Λουζ.

Τζορτζ Χ. Γουόλκερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νιούμπεργκερ Μπέρμαν Γκρουπ ΕΠΕ.

Μάικλ Γουόλς ο νεότερος, αναπληρωτής γενικός σύμβουλος στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Λάλι Γουέιμουτ, ανώτερος επιμελητής Δε Ουάσινγκτον Ποστ.

Λάιλα Τζ. Γουορέλ, διευθύνων σύμβουλος Αρισέντ.

Κάθριν Σ. Γουάιλντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Πάρτνερσιπ για την Πόλη της Νέας Υόρκης.