Ο «πονοκέφαλος» του προσχεδίου του προϋπολογισμού και η καταγραφή ή μη των περικοπών φαίνεται να περνάει, αν και η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει... μισό βήμα πίσω.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Τελικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε, «περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια», όπως επεσήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος που επανέλαβε ότι «θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο».

Σε πλήρη συνεννόηση και με τους δανειστές η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο με διπλό σενάριο για τις συντάξεις, προκειμένου αφενός να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες, αλλά και να ενδυναμώσει, με στοιχεία, τη βασική της επιδίωξη να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Η λύση που επιλέχθηκε τελικά θα επιβεβαιώνει την απεικόνιση του σχεδίου και με τις μειώσεις, αλλά ως σενάριο, που εν τέλει θα αποδεικνύεται και μαθηματικά αχρείαστο. Με άλλα λόγια θα συμπεριλαμβάνει την εξοικονόμηση των περίπου 2,1 δισ. ευρώ από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, καθώς και τα περίπου 1,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αντίμετρων.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για το πλεόνασμα θα είναι υψηλότερη από το 3,96% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 4,2%. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πλευρά θέλει να δείξει ότι ακόμα κι αν ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για 3,5%.

«Το προσχέδιο θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή, και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει το μέτρο των συντάξεων, αλλά θα υπάρχει υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Δημ. Τζανακόπουλος συμπληρώνοντας ότι θα αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται.

Στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ότι δεν θα ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων, αλλά θα ενσωματωθούν οι εξαγγελίες από τη ΔΕΘ, οι οποίες «χωράνε» άνετα στον προϋπολογισμό του 2019, χωρίς να δημιουργείται κάποιο δημοσιονομικό «κενό», αφού το κόστος τους δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.