Στα 768 ευρώ τίθεται το ελάχιστο πλαφόν για την σύνταξη θανάτου που χορηγείται σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων και επιμερίζεται μεταξύ των δικαιούχων, σύμφωνα με έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για θανάτους από 13.05.2016 και μετά, ακόμα και αν το εργατικό ατύχημα συνέβη πριν από την ίδια ημερομηνία (δηλ πριν την ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου).

Επίσης ο ΕΦΚΑ με άλλο έγγραφο αποσαφηνίζει τον τρόπο συνταξιοδότησης των ορφανών και από τους δυο γονείς παιδιών, τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές, που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Όπως διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ, αυτά τα ορφανά παιδιά δικαιούνται να λάβουν το συνολικό ποσό της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος γονέας από τον οποίο έλκουν το δικαίωμα. Δηλαδή δικαιούνται το 100% της σύνταξης του θανόντα και όχι το 50%.

Αν ο θανών, από τον οποίο έλκουν το δικαίωμα ήταν ασφαλισμένος, η σύνταξη θα υπολογιστεί με τις παλιές καταστατικές διατάξεις του εκάστοτε φορέα κύριας ασφάλισης, αν ο θάνατος ήταν πριν τις 13 Μαΐου του 2016 ή με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αν ο θάνατος συνέβη από 13/5/2016 και μετά. Στη συνέχεια θα δικαιωθούν το 100%.

Μόνη προϋπόθεση για να δικαιούνται ολόκληρη τη σύνταξη είναι να μην εργάζονται, να μην ασκούν κάποιο επάγγελμα ή να μην λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.