Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ιθύνοντες του Eurogroup από τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης - θεσμών. «Καλά νέα» για την Ελλάδα, τα επόμενα βήματα αφορούν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δηλώσεις Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Είχαμε καλά νέα για την Ελλάδα. Οι θεσμοί γύρισαν από την αποστολή στην Αθήνα και χάρη στη σκληρή δουλειά των ομάδων τους και σίγουρα των ελληνικών αρχών επιτεύχθηκε συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις του προγράμματος»

Τα επόμενα βήματα αφορούν την εφαρμογή από την Ελλάδα όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων δράσεων, τόνισε.

Όπως ανέφερε το μεγαλύτερο μέρος της νομοθέτησης θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα στις αρχές της επόμενης χρονιάς, επιτρέποντας στους θεσμούς να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων πριν από το επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. «Πολύ καλά νέα που δείχνουν τη δέσμευση όλων των πλευρών» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, σημείωσε εξάλλου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που υπήρξαν σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα το καλοκαίρι του 2015. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη δικαστική εμπλοκή στην Ελλάδα τριών υπαλλήλων της ΕΕ που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Μοσκοβισί: Εξαιρετικό αποτέλεσμα

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε και αυτός την επικύρωση από τους υπουργούς της ευρωζώνης της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη το Σάββατο στην Αθήνα ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική πλευρά.

Ο επίτροπος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά που κατέληξαν, όπως είπε, σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι υπουργοί της ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών το Δεκέμβριο ή στις αρχές του Ιανουαρίου, είπε ο Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι κοινή είναι η εκτίμηση πως το ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα θα είναι το 2017 μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν υπήρξε επικριτικός για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη.

Ο Μοσκοβισίθ επανέλαβε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι ένα «πολύ καλό σημάδι» και ότι προετοιμάζει το έδαφος για τις «στρατηγικές» συζητήσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά για το τέλος του προγράμματος.

Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% το 2017 και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και για τον προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Επίσης, επιτεύχθηκε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και για το «ευαίσθητο» σημείο της αγοράς ενέργειας. Επίσης, συμφωνήθηκαν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά και για τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση.

Ρέγκλινγκ: Καλό μήνυμα προς τις αγορές το κλείσιμο της αξιολόγησης/ Τον Ιανουάριο η εκταμίευση της δόσης

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι καλό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και προέβλεψε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα γίνει τον Ιανουάριο, ενώ εμφανίστηκε σχετικώς αισιόδοξος ως προς την πορεία μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί «καλό σημάδι» για την ιδιοκτησία του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αλλά και για τις αγορές. «Ελπίζω ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση του ESM σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ύψος της επόμενης δόσης, ανέφερε ότι είναι ακόμα νωρίς, γιατί αφενός δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και αφετέρου θα πρέπει πρώτα να διεξαχθούν συζητήσεις για το ύψος του «μαξιλαριού» που θα πρέπει να φτιάξει η Ελλάδα για το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι συνολικά θα εκταμιευθούν 18,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος, τα οποία θα χωριστούν στην τρίτη και την τελευταία αξιολόγηση.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των τριών υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας ότι αυτές οι υποθέσεις είναι "ατυχείς" και εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η διαδικασία θα προσχωρήσει το συνομότερο δυνατόν.