Οι συνταξιούχοι που θα δικαιωθούν μετά τις προσφυγές τους, δεν θα χρειαστούν να υποβάλλουν αιτήσεις, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφερόμενοι στην πρόσφατη δικαστική απόφαση που δικαίωσε συνταξιούχο σχετικά με μνημονιακές περικοπές του 2012.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το Δικαστήριο έκρινε μειώσεις συντάξεων που επήλθαν με νόμους του 2012 (ν. 4051/12 του Γ. Κουτρουμάνη και ν. 4093/12 του Ι. Βρούτση) της τότε κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, με το ν. 4387/16 όλα τα ζητήματα που είχε αναδείξει το ΣτΕ λήφθηκαν υπόψη. Με το νέο νόμο δεν υπάρχει θέμα.

Για την υποβολή αιτήσεων δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις. Αν, ωστόσο, θέλουν, μόνο ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr ).

Οι πηγές από το υπ. Εργασίας τονίζουν πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται υπεύθυνα τα θέματα ώστε το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης να ενδυναμώνεται και να μπορεί να διορθώνει αδικίες. «Επιστρέψαμε στους συνταξιούχους εισφορές 354 εκατ. ευρώ για ΕΟΠΥΥ και ΑΚΑΓΕ. Όσο ενισχύεται κεφαλαιακά το σύστημα, η Κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αποκαθιστά αδικίες».

Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, «οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό κράτος, το Ελληνικό Δημόσιο, συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αλλά, προσοχή, αφορά αγωγές οι οποίες έχουν ασκηθεί πριν την κρίση του ΣτΕ. Από τη δική μας πλευρά, η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ, δηλαδή έθεσε καινούργιους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, για όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων».

Όπως ακόμα τόνισε, το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 είχε βγάλει μια απόφαση - πιλότο από την έκδοσή της και για το μέλλον σύμφωνα με την οποία οι περικοπές που έγιναν το 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Επίσης, είχε πει ότι όσες αγωγές είχαν ήδη ασκηθεί -άρα μιλάμε για αγωγές οι οποίες είχαν ασκηθεί μέχρι το 2015, πριν την κρίση του ΣτΕ- αυτές προφανώς δικάζονται κανονικά και σε αυτές το ΣτΕ υπέδειξε να ακολουθηθεί η κρίση που το ίδιο είχε διαμορφώσει.