Την οριστική ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μισθωτών να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των εργοδοτών -εν προκειμένω της COSCO- και την ορθή ασφαλιστική τακτοποίηση του απασχολούμενου προσωπικού στους προβλήτες με τα εμπορευματοκιβώτια.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ήρθε μετά από σχετική οδηγία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου ο οποίος είχε ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας διευκρινήσεις για τον ορισμό των ορίων λιμένος Πειραιώς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ζώνης εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά θα πρέπει να ασφαλίζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, από την μισθολογική περίοδο Αυγούστου 2018.

Υπενθυμίζεται πως με υπουργική απόφαση του 2011 ορίστηκε ο νέος πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, βάσει του νόμου 3863 του 2010. Ο ίδιος πίνακας ισχύει μέχρι σήμερα. Εκεί αναφέρεται πως όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό των λιμενικών χώρων, εκτός υπαλλήλων γραφείου, φυλάκων και επιστατών εντάσσεται στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από το υπουργείο Ναυτιλίας διευκρινήσεις για το καθεστώς στις επίμαχες προβλήτες. Το υπουργείο Ναυτιλίας απεφάνθη τον περασμένο Ιούλιο πως οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ βρίσκονται εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης του ΟΛΠ και αποτελούν τμήματα του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά. Ακολούθως ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων απέστειλε έγγραφη οδηγία στον ΕΦΚΑ να εντάξει το εργατοτεχνικό προσωπικό των προβλητών στα ΒΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργία ζητώντας αυξήσεις μισθών με υπογραφή συλλογικής σύμβασης και ένταξη στα Βαρέα.