Το βασικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών θα είναι ή η επιστροφή στο παρελθόν με όρους πολιτικών πρακτικών, ή η συνέχιση της προσπάθειας για τις μεγάλες αλλαγές ώστε για να μην ξαναβρεθεί η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας - τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας, χθες το βράδυ στην Αγία Βαρβάρα, σε εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι τώρα βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, τα πολιτικά διλήμματα που θα τεθούν στον ελληνικό λαό στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) είναι πολύ ισχυρά, διότι θα αφορούν την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Από τη μία, είπε, είναι ο δρόμος «της νεοφιλελεύθερης λιτότητας που συναντάται πολύ συχνά με την ακροδεξιά ρητορεία και τον εθνικισμό, που ακολουθεί η ΝΔ» και από την άλλη βρίσκεται η επιλογή της κυβέρνησης για «εμβάθυνση της προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας για την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών».

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιό της για την επόμενη μέρα, «είναι η συνέχιση των μνημονίων με άλλα μέσα, δηλαδή με μέτρα περιοριστικά και μείωσης της σημασίας της εργασίας στο παραγωγικό σύστημα και με μέτρα συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, τα οποία επαναφέρουν τη λογική της λιτότητας ως προϋπόθεση της κοινωνικής ανάπτυξης».

Στον αντίποδα, πρόσθεσε, βρίσκεται η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, με την εργασία στο επίκεντρο της προσπάθειας για την παραγωγική ανάταξη της χώρας, καθώς και με την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων σε προσωπικό που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με προσλήψεις κυρίως στην Υγεία και στην Παιδεία.

Υπογράμμισε ακόμα, ότι στην προγραμματική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, κρύβεται ο πυρήνας του σχεδίου της ΝΔ για μείωση των δημοσίων δαπανών σε επίπεδα που δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα: καθώς το κράτος απαλλάσσεται από τη συνταγματική του υποχρέωση για στήριξη της αυτοδιοίκησης, οι πόροι προς αυτήν θα συρρικνωθούν.

Τόνισε επίσης την ανάγκη, οι προσεχείς ευρωεκλογές να μην υποτιμηθούν όπως στις προηγούμενες αναμετρήσεις, καθώς η ακροδεξιά είναι σε τέτοια άνοδο, που διεκδικεί την εξουσία σε μεγάλες χώρες. «Η μάχη των ευρωεκλογών είναι υπαρξιακή για την Ευρώπη, αλλά και ταυτοτική για την Αριστερά, καθώς αν δεν τη δώσουμε, είναι πολύ πιθανόν να ξυπνήσουμε σε μια Ευρώπη που θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία και Χαρά Καφαντάρη, και οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης και Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας.