Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται και ανακτά την εμπιστοσύνη, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τους επικεφαλής των Εθνικής, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Attica Bank. Ο κ. Δραγασάκης τους ζήτησε να εντείνουν τις προσπάθειες για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέμα για το οποίο συστάθηκε και ειδική επιτροπή, για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Οι επικεφαλής των τραπεζών επανέλαβαν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, ενώ η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά.

O κ. Δραγασάκης ζήτησε από τους τραπεζίτες να εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι αρωγός στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στα 11 δισ. οι συνολικές χρηματοδοτήσεις το 2018

«Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας με τις τράπεζες κάναμε μια ανασκόπηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και χάρηκα να ακούσω τις τράπεζες να μου λένε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος επηρεάζει θετικά και τη δική τους ρευστότητα και ότι εφέτος, το 2018, θα κλείσει με συνολικές αναχρηματοδοτήσεις και νέες χρηματοδοτήσεις 11 δισ. ευρώ.

Το 2019 θα είναι το πρώτο έτος με καθαρή πιστωτική επέκταση, κάτι το οποίο δεν είχαμε έως τώρα. Επίσης ανακοινώσαμε στις τράπεζες ότι εμείς ως υπουργείο επεξεργαστήκαμε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία με δημόσιους πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ, με στόχο να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική και κυρίως να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Αυτά τα εργαλεία αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 - 8,5 δισ. ευρώ που σε ορίζοντα τριετίας προσδοκούμε να ενεργοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές ότι:

  • η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται
  • οι καταθέσεις επιστρέφουν
  • το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά στα μη επιχειρηματικά δάνεια, επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση, ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι όπως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος βοήθησε τη ρευστότητα των Τραπεζών, αντίστοιχα η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση γενικότερα της κατάστασης της κοινωνίας θα επιδρά με θετικό τρόπο στις τράπεζες και στη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων.

Αναφέρθηκε ότι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ύψους 7,5 - 8 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Τέλος, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της συνεργασίας μέσω των επιτροπών των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο.