Με νέα ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας θα ξεμπλοκάρει 40.000 «κόκκινα δάνεια» που έχουν λάβει δικαιούχοι του ΟΕΚ μέσω τραπεζών, με επιδότηση του επιτοκίου, και κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η ρύμθμιση-«ανάσα» θα κατατεθεί μέσα στο Δεκέμβρη στη Βουλή και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πάγωμα ως και τρία έτη χωρίς καμιά επιβάρυνση της οφειλής στις περιπτώσεις που δανειολήπτες είναι άνεργοι, ενώ θα μηδενίζεται και ο χρόνος μέχρι να αποκατασταθεί το εργασιακό περιβάλλον και να βρουν δουλειά.

Συνολικά το σχέδιο για την επαναλειτουργία του ΟΕΚ αφορά 83.000 δανειολήπτες με χρέη πάνω από 1,463 δισ. ευρώ. Πρόσφατα το ΔΣ του ΟΕΚ, στην αρμοδιότητα του οποίου έχει περάσει από το 2012 η στεγαστική πολιτική μετά την κατάργηση του Οργανισμού, αποφάσισε την διαγραφή χρεών ως 6.000 το οποίο θεωρείται ότι έχει αποπληρωθεί.

Όσοι δανειολήπτες έχουν καταβάλει το 60% του ποσού θεωρείται ότι έχουν εξοφλήσει το δάνειο, ενώ διαγράφονται οι τόκοι κεφαλαίου-υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες

Στις περιπτώσεις αποπληρωμής μετά τις εκπτώσεις και εντός πενταετίας το 60%, διαγράφεται το 40% και αντιστοίχως αποπληρωμή του 80% σε οκτώ χρόνια εξασφαλίζει διαγραφή του 20% του χρέους.

Το σχέδιο για τα δάνεια του ΟΕΚ περιλαμβάνει ακόμα διαγραφή κεφαλαίων και τόκων που επαναφέρουν το δάνειο στο αρχικό του ποσό. Επιπλέον επεκτείνεται για όλους τους δικαιούχους ο χρόνος αποπληρωμής κατά 10 έτη και, τέλος, προβλέπονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι διευθέτησης και αποπληρωμής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άνεργοι).

Επίσης προβλέπεται έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών και επιπρόσθετη έκπτωση 10% για τις ευάλωτες ομάδες (τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν χορηγηθεί μέσω τραπεζών, είτε με τη μορφή επιδότησης των τόκων, είτε με τη μορφή δανεισμού μέσω του Οργανισμού.

Το θέμα, όπως είχε γράψει το bigbusiness.gr, είχε συζητηθεί τους επικεφαλής της τρόικας και δόθηκε το πράσινο φως για την προώθηση σχεδίου που θα επαναφέρει τα δάνεια αυτά σε «πράσινη» τροχιά.

Να σημειωθεί ότι τα κόκκινα επιδοτούμενα δάνεια, τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν δικαιούχοι ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και είχαν προνομιακό επιτόκιο από 1-3%, ενώ στην περιπτώσεις πολυτέκνων το επιτόκιο ήταν επιδοτούμενο από τον πρώην Οργανισμό.