Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θέτει από σήμερα σε λειτουργία on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά).

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ επανέλαβε και σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αναφερόμενος στις μαζικές προσφυγές διεκδίκησης αναδρομικών έναντι των περικοπών του Ν.4051/2012. Ταυτόχρονα συνέστησε στους συνταξιούχους να κάνουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και «να μην πετάνε τα λεφτά τους, σε δικηγόρους και εργατολόγους».

Να σημειωθεί ότι από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης που θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του Ταμείου ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ. Εκεί δηλαδή από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια και επικουρική σύνταξη και προκειμένου «να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να αποφευχθεί η συσώρευση αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων».

Η απόφαση αφορά όσους έκαναν αγωγή

Ο Τάσος Πετρόπουλος αναφερόμενος στις μαζικές προσφυγές διεκδίκησης αναδρομικών έναντι περικοπών, ανέφερε, ότι το ΣτΕ «αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες, αλλά για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ».

Επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση απόφαση που θα κριθεί από το ΣτΕ για όλους, η κυβέρνηση να μην την εφαρμόσει», ενώ διευκρίνισε: «Εδώ όμως δεν μιλάμε για το ίδιο θέμα. Το ΣτΕ έλαβε υπόψη του αυτό που είχε ήδη κάνει δεκτό. Ότι, δηλαδή, δεν μπορεί η απόφασή του να επιφέρει τέτοιο δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος που θα έθετε σε εκτροχιασμό την οικονομία της χώρας. Έλαβε αυτή την απόφαση διότι υπολόγιζε ότι το κόστος δεν θα ήταν υπέρμετρα υψηλό. Διότι αν ήταν τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ούτε εκείνοι που κερδίζουν, θα κατέρρεε το σύστημα. Επομένως, μην παρασύρουν τους συνταξιούχους σε μια διαδικασία η οποία θα είναι κοστοβόρα για τον κόσμο και κερδοφόρα για τους λίγους που εμφανίζονται ως δικηγόροι – εργατολόγοι, εσχάτως, ειδικοί επί του Ασφαλιστικού».

Τέλος διευκρίνισε: «Και χωρίς αίτηση θα εφαρμόσουμε αν, βεβαίως, το ΣτΕ αποφασίσει ότι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά κόστη την ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν αυτή την τεράστια ύφεση. Σημειώνω, όμως, ότι η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Είναι αντιφατικό», κατέληξε.