Το νομοσχέδιο θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων και τη λειτουργία νέου μηχανισμού δανειοδότησης, που θα προσφέρει κεφάλαια ύψους έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά και σε άτομα συνήθως αποκλεισμένα από την "κλασική" τραπεζική  χρηματοδότηση, όπως οι άνεργοι και άλλες μειονεκτούσες ομάδες.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η Κυριακή Μανωλοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) στις εγκαταστάσεις του οικοσυστήματος καινοτομίας "OK!Thess", στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε δε ότι το σχέδιο νόμου θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση

Περί καθυστερήσεων στην ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου
Αναφερόμενη στην καθυστέρηση που καταγγέλλεται από διάφορες πλευρές ως προς την ενεργοποίηση του Ταμείου Μικροπιστώσεων, η κα Μανωλοπούλου επισήμανε: «Ενώ το Ταμείο Μικροχρηματοδοτήσεων είναι ένα προϊόν, που θα έπρεπε ίσως να έχει αντιμετωπιστεί πολύ νωρίτερα, έχει τη δυσκολία ότι δεν προϋπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο να αποφασίσουμε και με μεγάλη ευκολία να το χτίσουμε. Θα έπρεπε εμείς να διαπιστώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση στο πεδίο των μικροχρηματοδοτήσεων και μετά να αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί.».

«Το πρώτο αρνητικό στοιχείο, που μπορεί να δικαιολογήσει την υστέρησή του, ότι δηλαδή ήρθε τελευταίο στη σειρά (από τα ταμεία στήριξης της επιχειρηματικότητας), είναι λοιπόν ότι δεν (προ)υπήρχε το κατάλληλο πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να "πατήσουμε", για να υλοποιηθεί γρήγορα αυτό το χρηματοδοτικό μέσο. Για αυτό ακριβώς ανατέθηκε και εκπονήθηκε μια μελέτη, η οποία έχει παραδοθεί και με βάση τις προτάσεις της οποίας συντάσσεται ο νόμος. Ο νόμος θα μπει σε διαβούλευση σε μια μεταγενέστερη φάση και με βάση αυτόν θα μπορέσουν να πάρουν άδεια για τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων και ιδρύματα μη τραπεζικά. Αυτό είναι το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσουν η δέσμευση των πόρων που θα διατεθούν, η επιλογή του διαχειριστή του ταμείου και προφανώς ο σχεδιασμός  των προϊόντων του», συνέχισε. Πρόσθεσε δε, ότι τα προϊόντα θα μπορούν να είναι πολλά και διαφορετικά και όχι μόνο δάνεια ή εγγυήσεις.

Τι προτείνεται για το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο, την εποπτεύουσα αρχή και τα μη τραπεζικά ιδρύματα
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προτείνει  το 1 εκατ. ευρώ ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο για να δοθεί άδεια σε ένα ίδρυμα χορήγησης μικροπιστώσεων. 'Οπως διευκρίνισε η κα Μανωλοπούλου, το θέμα του ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου δεν έχει κλείσει και θα οριστικοποιηθεί στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς αυτό δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υψηλό (σ.σ. γιατί θα μείνουν "εκτός νυμφώνος" εξωτραπεζικά σχήματα που θα μπορούσαν να επιτελέσουν με επιτυχία αυτόν τον ρόλο), ούτε πολύ χαμηλό (σ.σ. ώστε να μην είναι δυνατόν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο σχήματα που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις). 

Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυμάτων μικροπιστώσεων θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ως ιδρύματα μικροπιστώσεων θα μπορούν να λειτουργούν και μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματικοί συνεταιρισμοί, όπως και μικτά σχήματα τραπεζών και μη τραπεζικών ιδρυμάτων μικροχρημαδοτήσεων. Βάσει του σχεδίου νόμου προβλέπεται και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ιδρυμάτων μικροπιστώσεων, εάν δεν πιστοποιηθούν εντός 24 μηνών από την έναρξη της λειτουργίας τους. 

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βρουν "καταφύγιο" στις μικροπιστώσεις
Οι μικροχρηματοδοτήσεις, που συνοδεύονται από υπηρεσίες όπως προσφορά συμβουλευτικής και διάγνωση αναγκών και καθοδήγηση, αναμένεται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό της αγοράς, έχοντας έντονα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Κι αυτό διότι θα προσφέρουν πρόσβαση σε ένα μικρό κεφάλαιο έως 25.000 ευρώ, σε μικρές και νέες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, μετανάστες, άτομα με αναπηρία, νέους και φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που συνήθως βρίσκουν "κλειστές πόρτες" στις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία (2016), που παρουσίασε η κα Μανωλοπούλου για τα δάνεια και επιχειρήσεων, μόλις για το 28% των αιτούντων τραπεζικό δάνειο στην Ελλάδα εγκρίθηκε το 100% του αιτούμενου ποσού, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 70%.  Παράλληλα, δύο στις δέκα αιτήσεις (για τραπεζικά δάνεια) στην Ελλάδα απορρίφθηκαν (ποσοστό 20%, έναντι 7% στην ΕΕ). Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, κάνοντας μια εκτίμηση της πιθανής ζήτησης των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, ανέφερε ακόμη ότι 120.000 υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπολογίζεται πως στερούνται πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενώ για τις εκτιμώμενες νέες επιχειρήσεις ο αντίστοιχος αριθμός είναι 56.000.