Την απόδοση κοινωνικού μερίσματος σε πολίτες που εντάσσονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι και κυρίως νέοι προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο, ωστόσο τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μελετούν δύο βασικά σενάρια για την διάθεση ενός ποσού που θα κυμανθεί από 800εκ έως 1 δισ.

Ειδικότερα για τους νέους άνεργους 18 - 24 ετών εκτιμάται ότι θα δοθεί ένα ποσό κοντά στα 400 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το εν λόγω μέρισμα είχε ονομαστεί έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης και αφορούσε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Όσον αφορά στα κριτήρια απόδοσης του μερίσματος, σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια:

  1. Θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά.
  2. Θα υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική λογική από την προαναφερόμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (παρά το ότι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).