Η συνεργασία και η αλληλοσυμπληρούμενη δράση μεταξύ των εμπορευματικών κέντρων (Logistics Centres) και των λιμένων, ήταν το κύριο θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς.

Πρόκειται για την ημερίδα «Συνεργασία Εμπορευματικών Κέντρων - Λιμένων, Ευρωπαϊκή Εμπειρία, Προκλήσεις» που διοργάνωσε από κοινού η γενική γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Europlatforms, η ΕΛΙΜΕ και ο ΕΕΣΥΜ.

Σε αυτή, συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπορευματικών Κέντρων (Europlatforms), οι οποίοι εκπροσωπούν πάνω από 100 εμπορευματικά κέντρα στην Ευρώπη από εννέα χώρες, και οι οποίοι στις ομιλίες τους εστίασαν στη συνεργασία λιμένων και εμπορευματικών κέντρων και τη σημασία τους.

Δ. Τεμπονέρας: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε νέο μεγάλο παίκτη στις μεταφορές και το εμπόριο στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια

Ο γγ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας, τόνισε πως «σήμερα αναδεικνύεται η κρισιμότητα της συνεργασίας μεταξύ των εμπορευματικών κέντρων και των λιμανιών. Η Ελλάδα φαίνεται να αναδεικνύεται σε ένα νέο μεγάλο παίκτη στον τομέα των διεθνών μεταφορών και του εμπορίου, τόσο στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και των Βαλκανίων».

Μάλιστα, ανέφερε πως τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλαπλά με δεδομένο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα υλοποιούνται μεγάλα έργα υποδομής, «τα οποία θεωρώ ότι θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσουν στην παραγωγή νέου πλούτου αλλά και σε νέες θέσεις εργασίας. Τα συμπεράσματα της ημερίδας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και αναδεικνύεται η προοπτική που όλοι θέλουμε, δηλαδή της μετατροπής της χώρας σε ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», κατέληξε στη δήλωση του ο κ. Τεμπονέρας.

Χ. Λαμπρίδης: Οι εξελίξεις στη λιμενική βιομηχανία ανοίγουν δρόμους για την ανάπτυξη στον κλάδο των logistics.

Ο γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης επεσήμανε πως η σημερινή ημερίδα γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία καθώς χθες αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας που αφορά στην αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών. «Συνολικά αυτή η περίοδος είναι γενικότερα κρίσιμη γιατί οι εξελίξεις στη λιμενική βιομηχανία ανοίγουν δρόμους, ανοίγουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη στον κλάδο των logistics. Σήμερα η ημερίδα έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να έχουμε ανάπτυξη στον κλάδο των logistics, είναι να έχουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Ο κ. Λαμπρίδης αναφερόμενος στους συμμετέχοντες οι οποίοι -όπως είπε- καταθέτουν την εμπειρία τους και τη γνώση τους στη διαχείριση των εμπορευματικών κέντρων των λιμανιών, τόνισε: «Ελπίζω και πιστεύω ότι τα στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας αλλά και αυτά της δημόσιας διοίκησης, να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση ώστε να έχουμε και να εκπληρώσουμε αυτή την προϋπόθεση προκειμένου να αναπτυχθεί ο κλάδος των logistics που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική οικονομία», υποστήριξε ο γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.

Μ. Αδαμαντιάδης: Η συνεργασία εμπορευματικών κέντρων και λιμένων πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των μεταφορών

Ο πρόεδρος της Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) Μιχάλης Αδαμαντιάδης τόνισε πως η συνεργασία εμπορευματικών κέντρων και λιμένων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ανάπτυξη των μεταφορών και τη δυνατότητα της χώρας να παίξει το ρόλο του διαμετακομιστικού κέντρου, αλλά με προστιθέμενη αξία. «Όχι απλά να είμαστε ένα πέρασμα φορτίων αλλά να μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα φορτία σε επίπεδο συναρμολόγησης, είτε επαναοργάνωσης των μεταφορικών αποστολών. Αυτό προσθέτει αξία και δίνει εργασία, δίνει πλούτο. Τα μηνύματα τα σημαντικά είναι ότι χρειαζόμαστε λιμάνια να συνεργάζονται με κέντρα εμπορευματικά, να έχουμε συνδυασμένες μεταφορές και αυτά να είναι μέσα σε ένα δίκτυο το οποίο θα συνδέει τα λιμάνια και τα εμπορευματικά κέντρα. Έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Αδαμαντιάδης.

Θ. Βούρδας: Η Ελλάδα με σταθερά βήματα γίνεται πρωταγωνιστής στον τομέα των μεταφορών στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη

Τέλος, ο γγ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας εξέφρασε την πεποίθηση πως «γίνονται όλα τα βήματα προκειμένου να συνδυάσουμε τις λιμενικές δομές με τα δίκτυα μεταφορών, κυρίως οδικά αλλά και σιδηροδρομικά αλλά και με τις αντίστοιχες υποδομές για την εφοδιαστική αλυσίδα των εμπορευματικών κέντρων και ο στόχος σταδιακά αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Βούρδας. Ο γγ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τόνισε τέλος, πως «η Ελλάδα γίνεται ισχυρός παίκτης στον τομέα των μεταφορών και ταυτόχρονα -με σταθερά βήματα- πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ