Σε επιπλέον ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προχωρά η κυβέρνηση, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι βασικός της στόχος είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, δίνονται επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή είναι η δεύτερη αύξηση που λαμβάνει χώρο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο αρχικός προϋπολογισμός έφτανε τα 110 εκατ. Ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτό ανήλθαν στον αριθμό 2.072. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2016 και συγκεκριμένα στις 6/7/2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αύξηση στο πρόγραμμα της τάξης των 230 εκατ. ευρώ και με τον τρόπο αυτό ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έφτασε τις 4.412. Με τη σημερινή αύξηση του προϋπολογισμού κατά 80 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περί τις 1.769 επιχειρήσεις.

Τούτων δοθέντων ο συνολικός προυπολογισμός αυτού του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άγγιξε τα 310 εκατ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων τις 6.181, ενώ ήδη έχει ανοίξει η εφαρμογή (ΠΚΣΕ) για τη δήλωση δαπανών. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προϋπολογισμοί είναι οι αναγραφόμενοι στην πρόσκληση και στις αντίστοιχες τροποποιήσεις της (χωρίς το 20% της υπερδέσμευσης). Ο αριθμός των επιχειρήσεων είναι ο τελικός αριθμός που αντιστοιχεί στον προυπολογισμό συμπεριλαμβανομένης της υπερδέσμευσης.

Ποιες επιχειρήσεις ενισχύονται

Το πρόγραμμα ενισχύει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και είναι οι εξής:

-Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων

-Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

-Υλικά / Κατασκευές

-Εφοδιαστική Αλυσίδα

-Ενέργεια

-Περιβάλλον

-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ

-Υγεία

Τα ποσά της επιδότησης

Επιδοτούνται με ποσό 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.