Το πάρτι με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φαίνεται τελικά απίστευτο. Ολόκληρα ξενοδοχεία  μετατρέπονται σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, ενοικιαστές γίνονται εκμισθωτές, αλλοδαποί ιδιοκτήτες ακινήτων χρησιμοποιούν το επικάλυμμα της φιλοξενίας.

Την ίδια στιγμή που κάποιοι επιτήδειοι δεν δηλώνουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία,χιλιάδες άλλοι μικροδιοκτήτες αναγκάζονται να δηλώνουν ακόμα και ανείσπρακτα ενοίκια, καθώς και να πληρώνουν φόρο για εισόδημα που δεν μπήκε ποτέ στην τσέπη τους.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Ελάχιστοι τελικά φαίνεται να δηλώσαν στην Εφορία εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ελάχιστους έψαξε όπως φαίνεται και η Εφορία, καθώς μόνο μετά από καταγγελίες είχε περιθώριο να δράσει και το μόνο όπλο που είχε στη διάθεση της ήταν το ''κοσκίνισμα'' τραπεζικών λογαριασμών. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δηλώνει τώρα αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτό το γαϊτανάκι της φοροδιαφυγής και προαναγγέλλει τη λειτουργία, επιτέλους, του Ειδικού Μητρώου καταχώρησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την 1η Ιανουαρίου.

Προαναγγέλλει και εφόδους των ελεγκτών σε συνεργασία με την Οικονομική και Τουριστική Αστυνομία, καθώς η απώλεια δημοσίων εσόδων εκτιμάται οτι υπερβαίνει πλέον τα 500 εκατομμύρια τον χρόνο. Ήδη οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει στοιχεία από τις διεθνείς πλατφόρμες για τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί σε αυτές.

Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες για την αποστολή των στοιχείων και ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει όλες τις εγκυκλίους για την καταγραφή των ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν κατοικίες για σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το επόμενο έτος θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογούνται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.

Εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, π.χ. εστίαση, τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεκίνησαν στη χώρα μας το 2012, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξή τους να σημειώνεται μετά το 2015.

Η μέση τιμή διάθεσης ανά ημέρα (Αverage Daily Rate - ADR) των σπιτιών, ανάλογα με τον αριθμό δωματίων, ξεκινά από τα 25 ευρώ για τη μίσθωση ενός δωματίου (σε κάποιες περιοχές διατίθεται ακόμα πιο φθηνά) και μπορεί να ξεπεράσει τα 250 ευρώ για καταλύματα με 4 δωμάτια και άνω σε προνομιούχες περιοχές, όπως π.χ. σε αυτές που έχουν θέα την Ακρόπολη στο κέντρο της Αθήνας.

Το μεγαλύτερο μέρος (85%) των διαθέσιμων για αυτού του είδους τη μίσθωση ακινήτων, όσον αφορά την πρωτεύουσα και σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηματομεσιτών, είναι ολόκληρα διαμερίσματα και μόνο ένα 14% είναι δωμάτια σε διαμέρισμα. Το μέσο διάστημα που μισθώνεται το 65% αυτών των ακινήτων είναι 1 έως 3 μήνες, για το 19% 4 έως 6 μήνες και για το 13% 7 έως 9 μήνες. Στην Κρήτη από τα 10.500 ακίνητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων το 89% είναι ολόκληρα διαμερίσματα και μόλις το 11% δωμάτιο σε διαμέρισμα ή κατοικία που διαμένει και ο ιδιοκτήτης.