Πομφόλυγα και εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων χαρακτηρίζουν- κόντρα στη φρενίτιδα προσφυγών- οι Λογιστές Φθιώτιδας και Ευρυτανίας τη διαδικασία διεκδίκησης αναδρομικών, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους συνταξιούχους «που εμπιστεύονται φωνές, που αλλοιώνουν την πραγματικότητα και την αλήθεια».

«Μια μαζική επιστροφή των ποσών από τα μέσα του 2015 μέχρι και το τέλος του 2018, ισοδυναμεί με δημοσιονομική βραδυφλεγή βόμβα το ύψος της οποίας μπορεί να ξεπερνά τα 9 δις ευρώ, η οποία αν σκάσει, θα εκραγεί στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, κάπου ανάμεσα στο 2021 και στο 2022», σημειώνουν οι λογιστές, προσθέτοντας  ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αποπροσανατολίζει και αναστατώνει την κοινωνία, θρέφοντας φρούδες ελπίδες σε ένα ήδη ταλαιπωρημένο λαό».

Η ανακοίνωση των Λογιστών έχει ως εξής:

Εδώ και λίγες ημέρες, για άλλη μια φορά, βιώνουμε την απόλυτη παράνοια, που δυστυχώς δεν έχει τελειωμό, στα δίσεκτα χρόνια της κρίσης που διανύουμε στην χώρα μας.

Ουρές συνταξιούχων συρρέουν να συμπληρώσουν την αίτηση για την επιστροφή των αναδρομικών από το 2013 μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να γνωρίζουν το βάθος του προβλήματος εμπιστευόμενοι φωνές, που αλλοιώνουν την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Υποβάλλονται σε μια τεράστια ταλαιπωρία, για ένα αβέβαιο και ασαφές αποτέλεσμα, προσδοκώντας δικαίωση.

Το κράτος, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε ή φανταζόμαστε εμφανίζεται διαλεκτικό και στοργικό, παραπέμποντας το θέμα των αναδρομικών, στο άγνωστο μέλλον και έπειτα από νέα απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας.

Περαιτέρω είναι σαφές, επιχειρείται ανακοπή στο κύμα των μαζικών προσφυγών και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος προτρέπει τους συνταξιούχους να μην προχωρήσουν σε προσφυγές για την επιστροφή των αναδρομικών, αλλά να υποβάλλουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ.

Επίσης είναι αξιοπερίεργο για τα ελληνικά δεδομένα πόσο γρήγορα η διοίκηση του ΕΦΚΑ, έθεσε σε λειτουργία, online εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Είναι άλλωστε γνωστό, πως οι συνταξιούχοι της χώρας παίζουν στα δάχτυλα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ούτε απευθύνονται στους συνήθεις ύποπτους λογιστές- φοροτέχνες, που έτσι και αλλιώς δεν έχουν καμιά άλλη εργασία να φέρουν σε πέρας.

Το βασικό σύνθημα είναι κωδικοί «TAXIS». Το απόλυτο σύμβολο και δομικό συστατικό στοιχείο της κρατικής μας υπόστασης.

Το δίλημμα που τίθεται στη συνέχεια, έχει να κάνει με το αν θα πρέπει οι συνταξιούχοι να αρκεστούν στην υποβολή μιας ηλεκτρονικής αίτησης στον ΕΦΚΑ όπως υποστηρίζει η πλευρά της κυβέρνησης, ή αν πρέπει να ακολουθήσουν την δικαστική οδό και να κάνουν αγωγή.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε, με την αίτηση διακόπτεται η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων, δηλαδή οι συνταξιούχοι δεν χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή των περικοπών και των δώρων.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, ασκώντας αγωγή, σε μια χρονοβόρα διαδικασία με αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς αναμένεται τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ να ασκήσουν εφέσεις.

Οι θετικές για τους συνταξιούχους αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, είναι σε πρώτο βαθμό και το Δημόσιο θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να τις ανατρέψει.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθούν μόνο οι αγωγές που υπεβλήθησαν έως τις 10 Ιουνίου 2015, οπότε δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του ΣΤΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές.

Οι προσφυγές που έγιναν στην συνέχεια ή θα γίνουν, δεν θα έχουν -εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δικαιωθούν- ευρεία αναδρομική ισχύ.

Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε εν αναμονή μιας νέας απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που αφορά τον νόμο Κατρούγκαλου και συγκεκριμένα αν είναι ή όχι συνταγματικός ο τρόπος απορρόφησης του 2012 στις συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού τους και της πρόβλεψης για την προσωπική διαφορά. Επομένως είναι ορατός ο κίνδυνος αρνητικής έκβασης των όποιων προσφυγών.

Μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου, οι διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018.

Ακόμη όμως και μια μαζική επιστροφή των ποσών από τα μέσα του 2015 μέχρι και το τέλος του 2018, ισοδυναμεί με δημοσιονομική βραδυφλεγή βόμβα το ύψος της οποίας μπορεί να ξεπερνά τα 9 δις ευρώ, η οποία αν σκάσει, θα εκραγεί στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, κάπου ανάμεσα στο 2021 και στο 2022.

Συμπερασματικά, θεωρούμε την συγκεκριμένη υπόθεση πομφόλυγα και εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων. Αποπροσανατολίζει και αναστατώνει την κοινωνία, θρέφοντας φρούδες ελπίδες σε ένα ήδη ταλαιπωρημένο λαό.