Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε σήμερα, προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι η Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Το σχόλιό του για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Και όπως είπε, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019.

Υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ, ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τη «γνώμη» της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

Εξάλλου, όσον αφορά την Ιταλία που είναι και το πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει, έως τις 13 Νοεμβρίου, στο αίτημα της Επιτροπής να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της. O Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα διαλόγου να συζητά με την ιταλική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και προσέθεσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ο οποίος αναμένεται να εξηγήσει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πώς σκοπεύει να απαντήσει η Ιταλία στην Επιτροπή τις επόμενες ημέρες.