«Η κυβέρνηση αποκατέστησε αδικίες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και του πραγματικού δημοσιονομικού χώρου που είχαμε για το 2018», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ.Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο δεν απέκλεισε, στο μέλλον, και αναλόγως των εξελίξεων (δικαστικών και άλλων), η κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρέμβαση. Τόνισε, όμως, ότι αν κινδυνεύουν από κάτι οι συνταξιούχοι, αυτό είναι η εφαρμογή του μοντέλου Πινοσέτ, αν κερδίσει τις επικείμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι "πρόκειται για ένα πολύπλοκο νομικό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα", υπογράμμισε ωστόσο ότι "τα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ δεν έχουν κανονιστική εξουσία, αλλά επιλύουν διαφορές σε διμερές επίπεδο".

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα των αναδρομικών σημείωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση αποκατέστησε αδικίες όσον αφορά τους ένστολους, τους καθηγητές πανεπιστημίων, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους δικαστικούς λειτουργούς, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και του πραγματικού δημοσιονομικού χώρου που είχαμε το 2018."Για μας το ζήτημα συνταγματικότητας του Ασφαλιστικού έχει διευθετηθεί με τον Ν 4387/2016 που ισχύει από το Μάιο του 2016 και μετά"...

Σε ερώτηση του bigbusiness.gr για ενδεχόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στην περίπτωση που συνεχιστούν οι αποφάσεις δικαστηρίων, ορισμένες εκ των οποίων είναι και σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, όσον αφορά στα αναδρομικά, τόνισε: "Παρακολουθούμε και τις δικαστικές εξελίξεις, θυμίζουμε ωστόσο ότι τα δικαστήρια δεν έχουν κανονιστική εξουσία, αντίθετα επιλύουν διαφορές των δύο μερών, του κράτους και της πολιτείας. Από τη δική μου πλευρά δεν μπορώ να προεξοφλήσω κάτι...Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου τύπου σεναριολογίες. Εφόσον κι αν γίνει κάτι τότε η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τυχόν πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να δίνει μάχες για τους συνταξιούχους".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι "η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρές μάχες και έχει επιδείξει διαρκή μέριμνα για την ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των συνταξιούχων. Κατάργησε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, έδωσε Κοινωνικό Μέρισμα το 2016 και το 2017 που αποδόθηκε σε συνταξιούχους, ενώ έχει δώσει μάχη για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές του 2019". Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι μόνο σε μια περίπτωση οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση, από την θέση που βρίσκονται σήμερα..."Αν παρ' ελπίδα γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Τότε όχι μόνο δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά θα οδηγηθούν στη λαίλαπα του ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ και σε νέες περικοπές των συντάξεών τους", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.