Σε δυναμικό «παίκτη» στο χώρο των αρωματικών φυτών εξελίσσεται η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, από το βήμα του 30ού Διεθνούς Συμποσίου για τη Χημεία των Φυσικών Προϊόντων και του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιοποικιλότητα. Μεγάλες οι προοπτικές της Ελλάδας στα αρωματικά φυτά, δήλωσε ο καθητηγής Λέανδρος Σκαλτσούνης.

Σημείωσε ότι η χώρα μας αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα «φυσικό "hotspot" βιοποικιλότητας», καθώς η χλωρίδα της περιέχει περισσότερα από 6.000 δυτικά είδη και περισσότερα από 1.000 ενδημικά είδη.

«Οι ιδιαίτερες ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ευνοούν στην ανάπτυξη μεγαλύτερης συγκέντρωσης και πληθώρας φαρμακευτικών ουσιών, οπότε είναι μία καλή συνέχεια γι΄αυτό που γίνεται, για έρευνα στην Ελλάδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αραχωβίτης.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι το επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό, υπογραμμίζοντας πως «δουλειά της Πολιτείας είναι να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε στην έρευνα με κάθε τρόπο, και να αξιοποιήσουμε τα οφέλη προς όφελος των καταναλωτών, της εγχώριας βιομηχανίας αλλά κυρίως των παραγωγών για την ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών και ως μια διέξοδο σε ένα καινούργιο δρόμο».

Σκαλτσούνης: Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης των φαρμακευτικών φυτών

Για τις μεγάλες προοπτικές που έχει η χώρα μας «όχι μόνο στον αγροτικό, αλλά και στον αναπτυξιακό τομέα» των φαρμακευτικών φυτών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λέανδρος Σκαλτσούνης. Σημείωσε ότι ο πλούτος της χώρας μας στα αρωματικά φυτά είναι τεράστιος και, «εφόσον μπορέσουμε να μετατρέψουμε κάποια από αυτά σε φαρμακευτικά προϊόντα, θα έχουμε τεράστιες προοπτικές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, προερχόμενοι από 65 χώρες, ενώ θα ακουστούν περί τις 125 ομιλίες. Θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου και διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του ΕΚΠΑ.