Στη σημασία οικοδόμησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης που θα χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα και παράλληλα θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για τα «Βραβεία Βιώσιμης - Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι διεθνώς συντελούνται ταχύτατες αλλαγές που μας επιβάλλουν να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης των μεγάλων ζητημάτων που είχαμε μέχρι πρόσφατα. Έδωσε έμφαση στη μετατροπή της οικονομίας σε οικονομία γνώσης με την ενσωμάτωση της καινοτομίας.

Ο κ. Πιτσιόρλας έδωσε επίσης έμφαση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε σε προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για ενίσχυση της ρευστότητας τους.

Ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι το μήνυμα είναι να μην αντιμαχόμαστε μεταξύ μας καθώς όλοι έχουν το μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που φθάσαμε και θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο προσέγγισης ων προβλημάτων που ξέραμε μέχρι σήμερα, καθώς η Ελλάδα έχεις πολλές δυνατότητες.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πλέον μπορούμε να χαράσσουμε τις δικές μας πολιτικές με μεγαλύτερη ευχέρεια

Στον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης έδωσε έμφαση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Στα πολύ ζόρικα χρόνια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν αυτές που έδωσαν το φιλί της ζωής στην ελληνική οικονομία. Κάποιες άλλες, μεγαλύτερες, με πιο ηχηρά ονόματα, φρόντισαν να φύγουν από τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους στρατιές ανέργων και χρέη», είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Αντίθετα οι συνάδελφοι μου μικρομεσαίοι έπεσαν στη φωτιά και πάλεψαν. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν. Οι περισσότεροι όμως άντεξαν. Έδωσαν με τον αγώνα τους πιθανότητες σωτηρίας σε αυτή τη χώρα. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αυτή την προσφορά τους, ούτε και να τους θέσει στο περιθώριο. Να λοιπόν γιατί επιμένω τόσο πολύ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για τη χάραξη μίας νέας πορείας με αναπτυξιακό πρόσημο, τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες,

«Το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες βγήκαμε από τον στενό κλοιό των μνημονίων, δεν λέει τίποτα αν δεν υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή. Η οικονομία μας συνεχίζει να βρίσκεται υπό επιτήρηση. Όμως πλέον έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα να παίρνουμε περισσότερες πρωτοβουλίες. Και να χαράσσουμε τις δικές μας πολιτικές με μεγαλύτερη ευχέρεια, συγκριτικά με τα χρόνια των μνημονίων. Ήδη έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων. Η διάσωσή τους θεωρώ σίγουρο ότι θα επηρεάσει θετικά και όλη την αγορά. Κάτι ανάλογο θα επιτύχει και η υλοποίηση της πρότασης μου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει και εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο, να είστε σίγουροι ότι θα τονωθεί η πραγματική οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, θέματα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες.

«Αρκούν όμως αυτές οι διορθωτικές πινελιές για την αντιστροφή του κλίματος; Και βέβαια όχι. Από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν οι προβλέψεις για δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επεσήμανε αμέσως. Εκεί οφείλουμε να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας. Στην υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων που θα δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα και ελπίδα στους κατοίκους της. Ταυτόχρονα, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ως οικονομία, θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε πολλά θέματα που απασχολούν σήμερα νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως στο ύψος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Επειδή κατά κοινή ομολογία έχουν σημειωθεί μεγάλες αδικίες στην κατανομή αυτών των βαρών, κυρίως σε βάρος της μεσαίας τάξης, εκτιμώ ότι έφτασε η ώρα για την αποκατάσταση τους. Ειδικά εμείς οι μικρομεσαίοι ήμασταν πάντα ο εύκολος στόχος. Είπα νωρίτερα ότι εμείς αποτελούμε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Με τόσα βάρη που έχουμε επωμιστεί, έχουμε πάθει κήλη. Έστω λοιπόν και σταδιακά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα «ανάσας». Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος και την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Έδωσε επίσης έμφαση στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος. Οι συνεχείς αλλαγές απορυθμίζουν την αγορά και δυστυχώς αποτρέπουν και επενδυτές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουμε επιτέλους χώρα που θα είναι ελκυστική για υλοποίηση σοβαρών επενδυτικών σχεδίων, πρόσθεσε.

Επισήμανε επίσης ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε άμεσα σε ανάπτυξη, αν δεν φροντίσουμε να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα. Αυτός θα παράξει τον πλούτο, αυτός θα αυξήσει την απασχόληση, αυτός θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Απαιτούνται λοιπόν περισσότερες φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές. Δεν είναι παράλογο να ζητάμε ρυθμίσεις που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουμε τις οφειλές μας. Να γιατί θέλουμε τη διεύρυνση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, τις 120 δόσεις, την περικοπή των υπέρογκων προσαυξήσεων. Όπως θέλουμε να μπει επιτέλους μία τάξη σε δομικά προβλήματα της οικονομίας που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά και απειλούν την υγιή επιχειρηματικότητα. Δεν απαιτείται κόστος για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Πολιτική απόφαση χρειάζεται και σωστός σχεδιασμός. Όσο συνεχίζονται αυτές οι παθογένειες, τόσο αυξάνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς όφελος βέβαια των μεγάλων. Ταυτόχρονα, είναι απόλυτη ανάγκη το τραπεζικό σύστημα να ενισχύσει τη ρευστότητα και σε συνεργασία με την κυβέρνηση να βρεθεί μία συμφέρουσα για όλους μας λύση στο μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις πρωτοβουλίες για την αλλαγή της εικόνας του Επιμελητηρίου που είχε ως αποτέλεσμα το ΕΕΑ να είναι πια το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο επιμελητήριο της χώρας.