Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να καταβληθεί  το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στους δικαιούχους οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου. Το βοήθημα θα κυμαίνεται από 200 έως και 900 ευρώ.

Ειδικότερα, το ποσό που εγγυάται το πρόγραμμα, ξεκινά από τα 200 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τα 900 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας.

«Οι κοινωνικές δαπάνες αποτελούν παράγοντα ανάπτυξης», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σε εκδήλωση για την αξιολόγηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του συνόλου των δήμων της χώρας. Είπε ότι «όχι μόνο δεν είναι η μαύρη τρύπα όπου βάζουμε για τους φτωχούς (…) αλλά είναι ένας πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης».

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλλεγγύης ξεκίνησε πιλοτικά τον Ιούλιο του 2016 σε 30 δήμους για να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλη τη χώρα προσφέροντας ανακούφιση σε περισσότερους από 700.000 πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ανά πάσα στιγμή, με βάση το εισόδημα του τελευταίου εξαμήνου (1.200-5.400 ευρώ).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να διασταυρώνεται ό,τι δηλώνει ο υποψήφιος και δίνει άμεση απάντηση για το εάν είναι κάποιος δικαιούχος ή όχι.