Με τέσσερις μνημονιακούς πελέκεις θα βρεθούν αντιμέτωποι πάνω από 500.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς προς το Μετοχικό Ταμείο των Δημοσίων υπαλλήλων μέχρι 5% και της αντίστοιχης μείωσης των μισθών, της περικοπής του ΕΚΑΣ, αλλά και των νέων επικουρικών από το ΕΤΕΑ που θα υπολογιστούν με νέο τρόπο.

Αλίμονο αν δεν φέρει ο Άη Βασίλης αλλαγές στο ασφαλιστικό! Ποιος θα φέρει; Οι απόκριες;

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

1.Αναλυτικά, μειώνονται μέχρι και 4% οι μισθοί 330.000 δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων των ΝΠΔΔ μέσα στον Φεβρουάριο το αργότερο, από την αύξηση της νέας εισφοράς υπέρ ΜΤΠΥ κατά 0,5% (4,5%) από 4% που ίσχυε έως το τέλος του 2016. Επίσης, αλλάζει και η βάση υπολογισμού της εισφοράς. Η διαφοροποίηση γίνεται ανάμεσα σε «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν έναρξη ασφάλισης πριν από την 1.1.1993 και νέους ασφαλισμένους. Στους παλαιούς ασφαλισμένους η εισφορά επιβάλλεται στο βασικό μισθό, όπως προέκυψε με το μισθολόγιο του 2015. Επίσης, η εισφορά για όσους υπηρετούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού και έχουν ενταχθεί στα βαρέα ένσημα, επιβάλλεται και στα επιδόματα θέσης ευθύνης και ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουν. Στους νέους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1993, η εισφορά θα επιβληθεί στο βασικό μισθό, στην οικογενειακή παροχή, αλλά και στα επιδόματα θέσης ευθύνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανεξάρτητα εάν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των βαρέων ενσήμων ή όχι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στην οικογενειακή παροχή η εισφορά έως 31.12.2016 ήταν 1% και τώρα θα αυξηθεί στο 4,5% όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί και οι γιατροί, τα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» θα έχουν επίσης επιβάρυνση, η οποία θα προκύψει στις εισφορές που υπολογίζονται για την κύρια σύνταξή τους. Γι’ αυτό και καταργείται η εισφορά 5,63 ευρώ που πλήρωναν όλοι στο έξτρα ποσό 140,8 ευρώ που λάμβαναν στο μισθό τους, αλλά δεν μετρούσε για τη σύνταξή τους.

2.Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά. Τα νέα κριτήρια μειώνουν και τα όρια εισοδήματος (7.022 ευρώ) και θα χορηγείται σε συντάξεις μέχρι 585 ευρώ, αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ κατά 80 ευρώ, το οποίο καταργείται από το 2020.

3.Έρχεται κούρεμα στις νέες επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα υπολογίζονται με ρήτρα θανάτου και μείωσης των ελλειμμάτων. Οι αλλαγές αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 και μετά.

4.Έρχεται νέα μείωση στο εφάπαξ ως 6% γιατί προστίθεται άλλο ένα έτος (2018) στη νέα βάση υπολογισμού.