Σε ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν δράσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, των υποδομών, της απασχόλησης, των επιχειρήσεων, της καινοτομίας κ. ά. και προωθούνται ανεξάρτητα από το ΕΣΠΑ, εστιάζει το ενδιαφέρον της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα σημαντικά αυτά εργαλεία παροχής πόρων, που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλούν μεταξύ τους "διαμαντάκια", κυνηγάει από σήμερα το Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, στόχος του γραφείου είναι να διεκδικήσει και πολιτικές από το κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εγκαινιάζοντας το γραφείο. "Όπως ακριβώς διεκδικούμε όλα όσα δικαιούμαστε εντός της χώρας και είμαστε η Περιφέρεια που υπολογίζουν, η Περιφέρεια με την ισχυρή φωνή και την ισχυρή παρουσία στο κέντρο της Ελλάδας, το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και εδώ στις Βρυξέλλες" πρόσθεσε.

Με το σύνθημα "είμαστε και εδώ" ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο ρόλο του γραφείου υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν, η Κεντρική Μακεδονία επιλέγει μια λύση για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.

"Με το ευρωπαϊκό γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γινόμαστε ακόμα πιο ευέλικτοι, ακόμα πιο εξωστρεφείς, ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Με την οργανωμένη και συνεχή παρουσία μας εδώ θα διεκδικήσουμε νέες δράσεις, νέες ευκαιρίες, για την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή επανάσταση, τη νεοφυή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Είμαστε εδώ για να φέρουμε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ερευνητικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον τόπο μας" τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το γραφείο αυτό είναι ανοιχτό για όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τους δήμους, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους ερευνητικούς φορείς.

Δ. Αβραμόπουλος: "Η Ευρώπη διέρχεται μια δύσκολη περίοδο αντιμέτωπη με πολλούς κινδύνους και απειλές"

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων του γραφείου της Περιφέρειας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή φέρνει μια από τις σημαντικότερες περιφέρειες της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις.

"Όλα αυτά γίνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα, για την Ευρώπη διότι η Ευρώπη διέρχεται μια δύσκολη περίοδο αντιμέτωπη με πολλούς κινδύνους και απειλές. Δυστυχώς η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού δυναμιτίζει τα θεμέλια βασικών αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πρώτη εκείνη της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται και η πολιτική των περιφερειών" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί στον τομέα της μετανάστευσης σημείωσε: "δεν σας κρύβω ότι αυτό τον καιρό βλέπω μπροστά μου αυτά τα μεγάλα προβλήματα να απειλούν το μέλλον της νέας μεγάλης μας χώρας, της Ευρώπης. Έρχονται λοιπόν οι δήμοι, οι κοινότητες, οι περιφέρειες να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και στα κράτη-μέλη, που σε τελευταία ανάλυση έχουν την πολιτική δύναμη στα χέρια τους, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να κρατήσουν ζωντανό και το όραμα της Ευρώπης και να προωθήσουν πρωτοβουλίες που θα ολοκληρώσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα".

Υπενθύμισε άλλωστε ότι πρόσφατα αναλήφθηκε πρωτοβουλία, που έφερε κοντά δοκιμαζόμενες περιοχές της Ελλάδος κυρίως από τις προσφυγικές ροές και για πρώτη φορά προσκλήθηκαν στις Βρυξέλλες οι δήμαρχοι από τις περιοχές αυτές.

Δ. Παπαδημούλης: "Στηρίζω την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών περιφερειών εδώ, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων"

"Ανεξαρτήτως κόμματος, στηρίζω ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών περιφερειών εδώ στο κέντρο λήψης των αποφάσεων" τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Παράλληλα σχολίασε πως παρά το γεγονός ότι ανήκει σε διαφορετικό κόμμα από τον κ. Τζιτζικώστα, συμμερίζονται και οι δύο αρκετές κοινές διαπιστώσεις "ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και ότι για να προχωρήσει χρειάζεται να γίνει περισσότερη και καλύτερη".

"Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα και την ανησυχητική άνοδο των Ευρωπαίων λαϊκιστών που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει όλοι να προσφέρουμε περισσότερα στους πολίτες, οι κυβερνήσεις, οι περιφέρειες, οι δήμοι και να συνεργαζόμαστε γύρω από καλές πρακτικές υπερβαίνοντας κομματικούς φανατισμούς και περιχαρακώσεις" πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Καρλ Χάινς Λάμπερτς, επισήμανε ότι το άνοιγμα μιας έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, τη φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη και σχολίασε ότι η προστιθέμενη αξία ενός τέτοιου έργου δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Το άνοιγμα του γραφείου χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών, Μάικλ Σνάιντερ, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, Έλληνες ευρωβουλευτές, η Ελληνίδα πρέσβης στις Βρυξέλλες, Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο πρέσβης της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ανδρέας Παπασταύρου, εκπρόσωπος της ελληνικής εκκλησίας στις Βρυξέλλες, διπλωμάτες, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκπρόσωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ