Μόλις 8,7 εκατομμύρια ετησίως εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη (μη) αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ύψους 900 εκατ. ευρώ (αντικειμενικής αξίας), όπως προκύπτει από την ολοκλήρωση της καταγραφής. Ήδη αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εργασίας η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Αθήνα.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Το bigbusiness.gr στις 7 Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει όλον τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, η οποία, όπως προκύπτει από έγγραφο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, πρόκειται για 304 ακίνητα (174 πλήρη κτίρια και 130 τμήματα κτιρίων) του ΕΦΚΑ, όπου η αντικειμενική τους αξία είναι 900 εκατομμύρια ευρώ:

1. 213.000 μετρά τετραγωνικά ιδιοχρησιμοποιούνται,
2. 26.000 μετρά τετραγωνικά είναι υπό κατασκευή,
3. 116.000 μετρά τετραγωνικά εκμισθώνονται σε τρίτους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 60 κτίρια ή τμήματα κτιρίων, καθώς και για 42 μεμονωμένα γραφεία-καταστήματα, με εισπραττόμενα μισθώματα 8.700.000,00 ευρώ ετησίως,
4. 107.000 μετρά τετραγωνικά είναι κενά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 37 πλήρη κτίρια και 37 τμήματα κτιρίων, για τα οποία έχει δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους είτε μέσω ιδιόχρησης είτε μακροχρόνιας μίσθωσης.
5. 188.000 τετραγωνικά μετρά έχουν παραχωρηθεί δωρεάν σε υγειονομικές υπηρεσίες. 18 πλήρη κτίρια και 63 τμήματα κτιρίων παραχωρούνται δωρεάν στο ΠΕΔΥ, στο ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ και γενικότερα σε Φορείς του Υπουργείου Υγείας.
6. Στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 37 ιδιόκτητα κτίρια (13 ιδιοχρησιμοποιούνται, 11 κτίρια παραχωρούνται σε υγειονομικές υπηρεσίες, 5 εκμισθωμένα κτίρια και 8 κενά) και 16 κτίρια που νοικιάζει ο ΕΦΚΑ.

Ηδη, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την κάλυψη των στεγαστικών και λειτουργικών αναγκών των Φορέων όπως αποτυπώνεται στα 32 καταχωρημένα αιτήματα που αφορούν 29 σημαντικά ακίνητα (αυτοτελή κτίρια, όροφοι, διαμερίσματα & καταστήματα που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση), και την ποικιλία των προτεινόμενων χρήσεων, για τα κενά και αναξιοποίητα έως σήμερα ακίνητα του Κέντρου της Αθήνας.

Ενδεικτικά, αναφέρονται αιτήματα Υπουργείων, Ανεξάρτητων Αρχών, Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων, Δήμου, Κοιν.Σ.Επ. και ΜΚΟ, τόσο για κεντρικές κυβερνητικές χρήσεις, όσο και για χρήσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο κοινής ωφέλειας, πρόνοιας, υγείας, παιδείας, έρευνας και πολιτισμού.

Να σημειωθεί ότι το 2016, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε πλήρη αλλαγή του Νομοθετικού Πλαισίου, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες και προϋποθέσεις πραγματικής αξιοποίησης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο βήμα της καταγραφής, αποκτώντας μια καθαρή εικόνα για την Ακίνητη Περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ την επιστημονική υποστήριξη του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.