Με την υιοθέτηση της διακήρυξης για τη σύσταση Ελληνο-Παλαιστινιακής Υπουργικής Ομάδας Εργασίας ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα η πρώτη Κοινή Υπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Παλαιστίνης.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν τη συνάντηση παραγωγική και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι έβαλε τα θεμέλια και ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για στενότερη και πιο δομημένη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Παλαιστίνης.

Κοινή πεποίθηση και των δύο πλευρών είναι πως η σημερινή συνάντηση και η υιοθέτηση της διακήρυξης διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει στόχο τη διευκόλυνση και την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ειδικότερα, στόχος της Ομάδας θα είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις (Β2Β), τα πανεπιστήμια, ο τουρισμός, η γεωργία, η υγεία, ο πολιτισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η διερεύνηση νέων πεδίων συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της κοινής υπουργικής ομάδας εργασίας, συμφωνήθηκε να πραγματοποιεί συναντήσεις μία φορά κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ μία στην Αθήνα και μία στη Ραμάλα, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών ή τους αναπληρωτές τους.

Κατά τη συνάντηση, οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ αλ Μάλκι αναφέρθηκαν στις καλές πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και τόνισαν πως πρέπει να είναι οδηγός για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους και σε άλλα επίπεδα, αναφέροντας ενδεικτικά την οικονομία, τις επαφές λαού προς λαό (people to people), τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της ολομέλειας της πρώτης Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Παλαιστίνης διεξήχθησαν επιμέρους παράλληλες θεματικές συναντήσεις μεταξύ των μελών των αντιπροσωπειών, στις οποίες συζητήθηκαν εκτενέστερα οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας. Έμφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε στην οικονομία, και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου μέσω της ενθάρρυνσης συνεργασιών μεταξύ εκατέρωθεν επιχειρήσεων (B2B), αλλά και στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού. Ακόμα, εστίασαν στις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, με τη δυνατότητα Παλαιστίνιων να σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια μέσω υποτροφιών και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμια της Παλαιστίνης και της αραβικής σε ελληνικά. Επίσης, συζητήθηκαν δυνητικά κοινά εγχειρήματα, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, εβδομάδα πολιτισμού εκατέρωθεν, που θα περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Τέλος, εξετάστηκε και η παροχή τεχνογνωσίας για θέματα συντήρησης μνημείων.

Ειδική αναφορά έγινε και στη συνεργασία στον οπτικοακουστικό τομέα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος συζήτησε με τους Παλαιστίνιους συνομιλητές για τη συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων ραδιοτηλεόρασης και μεταξύ πρακτορείων, καθώς και συνεργειών στον δημιουργικό τομέα.

Σημειώνεται πως στην κοινή υπουργική επιτροπή πέραν του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του Παλαιστίνου υπουργού Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι, συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, οι υφυπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και Γεωργικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκης, και οι Παλαιστίνιοι υπουργοί Οικονομίας, Γεωργίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού. Επιπλέον, συμμετείχαν ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και Παιδείας & Αθλητισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ