Απανωτά ρεκόρ... πτώσης “σπάνε” τα ελληνικά ομόλογα, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του swap των 20 ομολόγων του PSI και την τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, για την τρίτη αξιολόγηση.

 Μήπως έπρεπε πρώτα να ερωτηθούν από τους ξένους επενδυτές οι κ.κ. Μητσοτάκης, (Άδωνις) Γεωργιάδης, Σταϊκούρας, Γεννηματά, Λοβέρδος και άλλοι, πριν ρίξουν τόσο χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων; Ή, μήπως τους στέλνουν... σήμα, ότι αυτοί έχουν ρίξει τις δικές τους... αποδόσεις;

Του Γιάννη Αγουρίδη

Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά κρατικών χρεογράφων έπεσε χθες κάτω και από το 4,40%, όταν λίγο μετά τις 18:00 μειώθηκε στο 4,387% με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω και από τα επίπεδα του Απριλίου του 2007, όταν δηλαδή είχε βρεθεί με τιμή 99,11 μονάδων στο 4,40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που είχε βρεθεί κάτω του 4,40% ήταν τον Μάρτιο 2008 ενώ τελευταίο κλείσιμο μηνός με χαμηλότερη απόδοση ήταν εκείνο του Μαρτίου 2007 όταν με τιμή 100,76 μονάδων είχε βρεθεί στο 4,20%.

Εκθέσεις και “ράλι”

Είναι πλέον σαφές πως οι προοπτικές "καθαρής εξόδου" της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 που προβλέπουν διάφοροι οίκοι, όπως για παράδειγμα η Deutsche Bank σε συνδυασμό με ανάλογες ευνοϊκές εκθέσεις των διεθνών οίκων (Fitch, τη Standard & Poor’s και τη Moody’s ) και τις εκθέσεις και αναφορές ξένων funds και επενδυτικών τραπεζών, συνετέλεσαν στο να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στην αγορά ομολόγων οδηγώντας χθες σε ένα ακόμη εντυπωσιακό "ράλι" με την απόδοση να υποχωρεί από το άνοιγμα του 4,520% στο 4,387% που ήταν 3,727 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το υψηλό 12μήνου, το 8,114% καταγράφοντας βελτίωση κατά 38,19%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται έτι περαιτέρω την προσδοκία ότι τους επόμενους μήνες το δεκαετές θα βρεθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Σημαντική υπήρξε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στα 2ετή ομόλογα, καθώς διαμορφώθηκαν στο 2,222% και στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2009, αλλά και των αποδόσεων στα 5ετή, οι οποίες άγγιξαν με 3,567% τα επίπεδα Νοεμβρίου 2009.

Δημοσιεύματα και αναλυτές

Άλλωστε και η γερμανική Handelsblatt ανέφερε σε χθεσινό της δημοσίευμα πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκαθίσταται, τονίζοντας μάλιστα ότι οι αναλυτές οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις "κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018". Αλλά και ο Φίλιπ Μπράουν, αναλυτής της Citigroup, αναφέρθηκε μιλώντας στο "19ο Ετήσιο Invest in Greece" Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, στις ευκαιρίες που προσφέρουν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα. Εν τω μεταξύ, η αμερικάνικη Wall Street Journal ανέφερε πως η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018.