Νέα νομοθετική ρύθμιση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, χρεών που δημιουργήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέσα στο 2018, αναμένεται να φέρει, στο πλαίσιο αλλαγών που θεσπίστηκαν για το μηχανισμό, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ήδη παραταθεί κατά ένα έτος, έως τις 31/12/2019.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση θα πρέπει όσες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, σε περίπτωση που επιθυμούν να εντάξουν και οφειλές του 2018, θα πρέπει να την ακυρώσουν και να την επανυποβάλουν. Θα ακολουθηθεί επομένως η ίδια διαδικασία με αυτή που ακολουθήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ψηφίστηκε ανάλογη ρύθμιση με την οποία προβλεπόταν ότι εντάσσονται στον εξωδικαστκό και οι οφειλές του 2017και όχι μόνο έως το 2016, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Επί της ουσίας, δίνεται μια νέα ευκαιρία σε χιλιάδες μη μισθωτούς να ρυθμίσουν τα χρέη τους στο σύνολό τους μέσω των προνομιακών διατάξεων (120 δόσεις) που προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα συζητηθεί με τος Θεσμούς, κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη και ύστερα θα έρθει στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η πρωτοβουλία για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και των χρεών του 2018 είναι αναγκαία, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν οριστικά το σύνολο των χρεών τους.

Τέλος, όπως αναφέρουν, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υποθέσεων που θα διευθετούνται, καθώς πλέον στην αυτοματοποιημένη διαδικασία θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές έως 300.000 ευρώ, αντί των 50.000 ευρώ που ίσχυε.