Προκηρύχθηκαν σήμερα 14 πλειοδοτικοί δημόσιοι διαγωνισμοί για την εκποίηση ακινήτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον Μάρτιο του 2018.

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο βήμα στην πορεία εξυγίανσης των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, καθώς οι διαγωνισμοί καλύπτουν το λεγόμενο εμπορικό κομμάτι, η αξιοποίηση του οποίου απαιτείται για να δοθεί λύση στο ζήτημα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, ύψους άνω των 670 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κίνηση για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, που έχουν επιδικαστεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2008, έγινε τον περασμένο Ιούνιο με την απόδοση από την ΕΝΑΕ ΑΕ της Δεξαμενής 5 στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και μιας χερσαίας έκτασης 220 στρεμμάτων. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το εγχείρημα της αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία για την αναβίωση των ναυπηγείων της χώρας θα γίνει με την προκήρυξη, εντός χρονοδιαγράμματος, από τον ειδικό διαχειριστή για την αξιοποίηση και του στρατιωτικού τμήματος των ναυπηγείων.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για τους 14 διαγωνισμούς, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να διεξάγουν το δικό τους ανεξάρτητο έλεγχο (νομικό, τεχνικό, κ.λπ.) για τα ακίνητα, καθώς και για το νομικό, και πραγματικό τους καθεστώς, λαμβανομένης υπόψη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C (2008) 3118 της 2ας Ιουλίου 2008 σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων από την ΕΝΑΕ (Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ 27.8.2009, L 225, 104) και της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Επίσης, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε έναν ή σε περισσότερους ή σε όλους τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται, υποβάλλοντας χωριστές έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, για έκαστο από αυτούς, σε διακριτούς φακέλους, που ο καθένας θα φέρει σαφή εξωτερική ένδειξη.

Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 μ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ