"Ψήφο εμπιστοσύνης" στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού έδωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που συμμετείχε στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον ευρωπαίο επίτροπο, δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του εισαγωγικού μισθού.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

"Συζητήσαμε τα πάντα και για τα κόκκινα δάνεια και για τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες, τόνισε ο Π.Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης, υποστηρίζει όμως ότι θα πρέπει να είναι προσεκτική και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντα υπόψη και την ανεργία.

«Ενημέρωσα για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5%-10% την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, από το 1995 οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%».

Χωρίς περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια οι 120 δόσεις

Σε ότι αφορά τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε Ταμεία η Εφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι θα αφορά τους πάντες. Διαχωριστική γραμμή οφειλών είναι η 31-12-2016, και θα υπάρξει για αυτά επανυπολογισμός. Θα μπορούν όμως να ενταχθούν σε δόσεις και χρέη εως 31-12-2017, χωρίς επανυπολογισμό. Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση, αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων.

Μέχρι Απρίλιο Συντάξεις και Εφάπαξ

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. «Είμαστε κάτω από 40.000 για τις κύριες, κάτω από 40.000 για τις επικουρικές και κάτω από 16.000 για τα εφάπαξ, υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους».

Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα: