Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση απορρόφησης κονδυλίων από το πακέτο Γιούνκερ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία αυτά, το Δεκέμβριο, οι πέντε πρώτες χώρες κατά σειρά επενδύσεων ανάλογα με το ΑΕΠ είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

efsiEIB

Επενδύσεις 20 δισ. στην επόμενη τριετία

Είναι γεγονός πως η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες που αξιοποίησε το Σχέδιο Γιούνκερ έχοντας μέχρι στιγμής συμβασιοποιήσει κοντά στα 4 δισ. ευρώ που αφορούν σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Άλλωστε, τα έτη 2016 και 2017 συμφωνήθηκαν με την τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δις € ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία, μέσα στο 2017.

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός πως για τα επόμενα τρία χρόνια δρομολογήθηκαν συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ.

Κατάινεν: Αύξηση 0,7% του ΑΕΠ της Ε.Ε

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: «Οι υποστηριζόμενες από το ΕΤΣΕ (σ.σ. πακέτο Γιούνκερ) επενδύσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα θα αυξήσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,7 % και θα δημιουργήσουν περίπου 700 000 θέσεις εργασίας έως το 2020...

Το επενδυτικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα επιτυχές όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, καθώς αναμένεται ήδη 539 000 μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους.»