Τα στελέχη των δανειστών θα ακούσουν σήμερα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, και θα συζητήσουν για την αύξηση του κατώτατου στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ειδικότερα ενόψει της σημερινής συνάντησης της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι θα παραδώσει στους δανειστές το πόρισμα της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ απαντώντας σε σενάρια και φήμες όσον αφορά στις ενστάσεις (των δανειστών) κυρίως για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, σημειώνουν με νόημα ότι ο ρόλος των δανειστών στην μεταμνημονιακή εποχή είναι ενημερωτικός και δεν υπάρχει θέμα διαπραγματεύσης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Κοσμισιόν γνωρίζει απόλυτα την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και έχει τοποθετηθεί θετικά, ενώ έχει ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό από τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Εργασίας μιλώντας προχθές στην 'Humanité είχε σημειώσει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προτείνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με το πορισμά της, θα είναι μεταξύ 5% και 10%. Απομένουν λεπτομέρειες που δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη. Ταυτόχρονα θα καταργήσουμε τον μισθό «κάτω από το ελάχιστο» για τους νέους κάτω των 25 ετών που θεσπίστηκε το 2012 (510 ευρώ ακαθάριστα έναντι 586 ευρώ για τον κατώτατο μισθό. Αυτό αφορά σχεδόν το 7% των εργαζομένων). Γι’ αυτούς η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, γύρω στο 20%".

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα κινείται στην περιοχή των 640 ευρώ, κάτι όμως που θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο που θα λάβει και την σχετική απόφαση, στο τέλος αυτής ή της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι δανειστές θα ζητήσουν επαρκή τεκμηρίωση από την ελληνική πλευρά όσον αφορά ενδεχόμενες επιπτώσεις όσον αφορά στην κατάργηση του υποκατώτατου κυρίως σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι:

-Οι μνημονιακές προβλέψεις αναφέρονται στην πρόβλεψη ενός κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ενιαίου χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς.

-Οι εμπειρογνώμονες στο πόρισμα τους, εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες στην απασχόληση, ενώ

-η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, η εφαρμογή του μέτρου αυτού να προηγηθεί της ενίσχυσης των κατώτατων αποδοχών.

Εργασιακά και δημοσιονομικά στις επαφές κυβέρνησης - θεσμών

10:00 Δημοσιονομικά

11:30 εργασιακά