Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα από τον Οργανισμό Enterprise Greece, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, που είχε στόχο την ενημέρωση των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων για τις δυνατότητες εξαγωγής των προϊόντων και υπηρεσιών τους στις χώρες των Βαλκανίων, στις 5 Φεβρουαρίου 2019.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, οι οικονομικοί και εμπορικοί ακόλουθοι των ελληνικών πρεσβειών στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την πΓΔΜ, τη Ρουμανία και στη Σερβία παρουσίασαν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ελληνικές εταιρείες στις εν λόγω χώρες, αλλά και τους κλάδους ενδιαφέροντος. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 κατ' ιδίαν συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν εξειδικευμένες πληροφορίες για τον κλάδο και το προϊόν τους.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία του Οργανισμού να διοργανώσει την ημερίδα ήταν χρήσιμη, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αποτελεσματικό τρόπο έλαβαν ενημέρωση για τις συγκεκριμένες εν δυνάμει αγορές, απέκτησαν πολλαπλά σημεία επαφής για μετέπειτα επικοινωνία και προοπτική για μελλοντικές επιχειρηματικές δράσεις τους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης, δήλωσε ότι «ο Οργανισμός πιστεύει ακράδαντα στη δυναμική της περιοχής και επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Για τον λόγο αυτό, σε συνέχεια διαβούλευσης με τα γραφεία των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των ελληνικών πρεσβειών και τους κλαδικούς φορείς, διαμόρφωσε στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων, ώστε να εντατικοποιηθεί η ελληνική εξαγωγική προσπάθεια στην γειτονιά μας». Επίσης, κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς και συνδέσμους σε στενή συνεργασία, προκειμένου «να ανακαλύψουμε ξανά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, Ρουμανίας και Σερβίας».

Οι οικονομικοί και εμπορικοί ακόλουθοι που μίλησαν στην ημερίδα ήταν οι εξής:

  • Σαράντης Μοσχόβης, σύμβουλος ΟΕΥ Α', Γραφείο ΟΕΥ Τιράνων, Αλβανία
  • Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, σύμβουλος ΟΕΥ Α', Γραφείο ΟΕΥ Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  • Δημήτριος Μάος, γραμματέας ΟΕΥ Α', Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας, Βουλγαρία
  • Παγώνα Λάρδα, σύμβουλος ΟΕΥ Α', Γραφείο ΟΕΥ Σκοπίων, πΓΔΜ
  • Αριστοτέλης Ξενάκης, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Α' , Γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου, Ρουμανία
  • Χαράλαμπος Κουναλάκης, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Α', Γραφείο ΟΕΥ Βελιγραδίου, Σερβία.