Στις αρχές Μαρτίου θα είναι έτοιμη η ρύθμιση και η ηλεκτρονική εφαρμογή από τον ΕΦΚΑ προκειμένου στη ρύθμιση των 120 δόσεων να μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες που έχουν συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Αυτό υποστήριξαν πηγές του υπουργείου Εργασίας μιλώντας στο www.bigbusiness.gr, διευκρινίζοντας πτυχές της νέας ρύθμισης. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις θα είναι για όλους 120. Επίσης, δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων. Τέλος, όποιος δεν ενταχθεί σε αυτήν την «τελευταία ευκαιρία» που δυνητικά αφορά 900.000 και πλέον μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

Στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι με την συγκεκριμένη ρύθμιση θα αυξηθούν σημαντικά και τα οικονομικά του ΕΦΚΑ και μάλιστα σε μια περίοδο που από τη μια πλευρά υπάρχουν μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά από την άλλη αναμένουν νέα εισροή εσόδων λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Την ίδια στιγμή δεν παύουν να επισημαίνουν τον κίνδυνο που θα διατρέξει το ασφαλιστικό σύστημα, αν επιστρέψει στις παλαιές λογικές μέσω της κατάργησης του Ν.4378.

Μόλις προχθές ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος επισήμανε τον κίνδυνο επιστροφής στις παλιές εισφορές και στα λουκέτα, σε περίπτωση απόσχισης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων από τον ΕΦΚΑ, όπως κάποιοι διεκδικούν ζητώντας την κατάργηση του ν. 4387/16, τόνισε.

Φωτογραφίζοντας ακόμα περισσότερο την Νέα Δημοκρατία και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει για την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε: «Πολλοί επιχαίρουν από την προσδοκία ότι θα διαλυθεί ο ΕΦΚΑ στα εξ ων συνετέθη, θα ξαναγίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, του ΤΕΒΕ, με τις μεγάλες εισφορές και τις μεγάλες κλίμακες, δηλαδή ότι θα επανέλθουν οι εισφορές των 800 ευρώ, που έκλειναν τα μαγαζιά. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να… χαίρεται με αυτή την προοπτική», υπογράμμισε ο υφυπουργός.