Στην κυβέρνηση που κρατούσε το τιμόνι της χώρας τον Αύγουστο του 2014 θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για την πρόσφατη εμπλοκή στον διαγωνισμό πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), λόγω του θέματος που ανέκυψε την Παρασκευή, με την εγγυητική επιστολή.

Την πεποίθηση αυτή εκφράζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του ΟΛΘ ΑΕ, Κωνσταντίνος Μέλλιος, σύμφωνα με τον οποίο κριτήρια που είχαν τεθεί το 2014, οπότε και κλήθηκαν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές οι οκτώ, αρχικά, ενδιαφερόμενοι, ήταν πιο ελαστικά από ό,τι θα επέτρεπε ένας διαγωνισμός αυτού του μεγέθους και σημασίας.

Πρακτικά, εξηγεί, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διατυπώθηκαν οι όροι στη διακήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, οποιαδήποτε τράπεζα προερχόταν από κράτος-μέλος της ΕΕ, του ΕΟΧ (Ενιαίου Οικονομικού Χώρου), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ή της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF), θα μπορούσε να εκδώσει εγγυητική επιστολή, ασχέτως από το δικό της τρέχον προφίλ. Το ίδιο ίσχυε και για οποιαδήποτε τράπεζα προερχόταν «από δικαιοδοσία με μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα τουλάχιστον Α- (ή διαζευκτικό ισοδύναμο) από τουλάχιστον δύο από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poors, Fitch ή Moody's».

Η Ρωσία, σημειώνει ο κ. Μέλλιος, ανήκει στην Ομάδα Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF), η οποία αριθμεί 37 μέλη (35 κράτη και δύο διεθνείς οργανισμούς) και αυτό ήταν το κριτήριο για την αξιολόγηση της προσκομισθείσας εγγυητικής επιστολής. «Ως εκ τούτου, αυτοί που σχολιάζουν την εξέλιξη (με την εγγυητική επιστολή), καλύτερα να αναζητήσουν ευθύνες από την κυβέρνηση του Αυγούστου του 2014, στη θητεία της οποίας προσκλήθηκαν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές, όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον τον Απρίλιο του 2014 (οκτώ εταιρίες) και μεταξύ αυτών και η DIEP (σσ το γερμανικό fund, που συμμετέχει στην κοινοπραξία η οποία πλειοδότησε κι ετοιμάζεται να μπει στο λιμάνι)» καταλήγει.

Το ιστορικό της αναβολής

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή, το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πως «κατόπιν συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα Promsvyazbank, εκδότρια της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής, αναβάλλει την υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του ΟΛΘ για την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00». Η επιλογή αυτή αποδίδεται «στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα».

Η Promsvyazbank, που -σύμφωνα με τους Financial Times αποφασίστηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας να εθνικοποιηθεί, προκειμένου να σωθεί- τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης από την Τράπεζα της Ρωσίας. Πρόκειται για την τρίτη από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, που καταρρέουν τους τελευταίους μήνες (σσ στη Ρωσία λειτουργούν σήμερα περίπου 500 τράπεζες, οι μισές σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεχίζει το «καθάρισμα» της αγοράς, στο πλαίσιο προγράμματος με τη στήριξη του Ρώσου Προέδρου Πούτιν).

Στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ρωσίας είχε κατατάξει την Promsvyazbank στις «συστηματικά σημαντικές» τράπεζες, που δεν μπορούν να αφεθούν να καταρρεύσουν, εκφράζοντας ουσιαστικά την πρόθεσή της να τη θωρακίσει σε μια περίοδο διαδοχικών πτωχεύσεων στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Η Τράπεζα ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 1995 από τους αδερφούς Ντιμίτρι και Αλεξέι Ανάνιεφ, οι οποίοι ελέγχουν το 50,03% των μετοχών της και έχει έδρα στη Μόσχα. Οι υπόλοιπες μετοχές της ανήκουν (με βάση το δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της προφίλ της) στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στο Future NPF (σσ ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά funds της χώρας), στη Moscow Credit Bank, στα Safmar NPF και Doverie NPF και μερικούς μετόχους μειοψηφίας. Η τράπεζα, που διαθέτει ενεργητικό 1,3 τρισ. ρουβλιών, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα λαμβάνει επιπλέον στήριξη ρευστότητας.

Εν αναμονή των εξελίξεων και με βάση την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) για το 67% του ΟΛΘ, στην οποία οι υπογραφές επρόκειτο να μπουν την περασμένη Παρασκευή, θα υπογραφεί τελικά την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου. Μετά την υπογραφή της και την έγκρισή της από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται, ότι στην εταιρεία ειδικού σκοπού που συστάθηκε για τη μεταβίβαση του 67%, με την επωνυμία South East Gateway Thessaloniki, μετέχουν τρία σχήματα: το γερμανικό fund DIEP (47%), η Τerminal Link SAS, θυγατρική της γαλλικών συμφερόντων CMA CGM (33%) και η Belterra Investments, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη (20%).