«Χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις ρύθμισαν τα χρέη τους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών», ανέφερε μιλώντας σε μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ενώ υπογράμμισε ότι ήδη έχουν κάνει αίτηση για να ρυθμίσουν τα χρέη τους 6.500 επιχειρήσεις και άλλες 59.000 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την αίτηση.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε επίσης στις βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά την ψήφιση διατάξεων, τον Δεκέμβριο, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους πολλοί περισσότεροι οφειλέτες.

«Πλέον, μπορείς να υποβάλλεις την αίτηση σου συμπεριλαμβάνοντας όλα τα χρέη, δημοσίου και τραπεζών και στη συνέχεια, εάν οι τράπεζες δε σου δίνουν μια ρύθμιση, ή εάν σου δίνουν μια ρύθμιση την οποία εσύ δε μπορείς να εξυπηρετήσεις, προχωράς στη διαδικασία χωρίς τις τράπεζες. 'Αρα μπορεί ο οφειλέτης να επιλέξει να ρυθμίσει τα χρέη προς το δημόσιο και στη συνέχεια να πάει να ρυθμίσει τα χρέη στις τράπεζες με άλλον τρόπο», είπε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε :

«Επιπλέον, πριν, μπορούσες να ρυθμίσεις πολύ γρήγορα τα χρέη σου, σε μια "fast track" διαδικασία, εάν όμως είχες χρέη μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ, που δε χρειαζόσουν δηλαδή μελέτη βιωσιμότητας, κ.τ.λ. Πλέον, έχει ψηφιστεί, το όριο έχει αυξηθεί στις τριακόσιες χιλιάδες. Θεωρούμε ότι θα πιάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σε παρατήρηση, ότι οι διατάξεις προβλέπεται ότι θα εφαρμοστούν τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και σε ερώτηση για το τι προβλέπεται στο ενδιάμεσο διάστημα με την προστασία του νόμου απέναντι σε αναγκαστικά μέτρα, κ.λπ. ο κ. Κουρμούσης απάντησε ότι η προστασία δε θίγεται, ούτε στο ενδιάμεσο διάστημα, αρκεί να κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο αίτηση η οποία προχωρά μετά την εφαρμογή της διάταξης.

«Ψηφίστηκε 22 Δεκέμβρη και θα εφαρμοστεί από 24 Μαρτίου του 2019. Ωστόσο, εάν κάνετε αίτηση, δε σας την απορρίπτει. Μένει στο σύστημα ως 24 Μαρτίου και μετά συνεχίζει. Εάν κάνετε τώρα την αίτηση για να πάρετε την προστασία, η αίτηση μένει στην άκρη και στη συνέχεια προχωράει. Και θα ρωτήσει κάποιος: «Μα, εάν η αίτηση μείνει για ενάμιση μήνα στην άκρη και μου τελειώσει η προθεσμία των δέκα μηνών;». Ο ίδιος ο νόμος λέει, ότι, εφόσον το κράτος αργεί να κάνει κάτι για τον πολίτη, η προστασία παρατείνεται μέχρι όσο το κράτος αργεί. Το ότι θα μείνετε στην άκρη για ενάμιση μήνα δε σας θίγει κάπου».

Πιο εύκολη η διαδικασία, χρειάζονται 3 δικαιολογητικά από 27 προηγουμένως

Σε ερώτηση για το τι απαιτείται πλέον από την άποψη δικαιολογητικών για να ενταχθεί κανείς στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κουρμούσης απάντησε:

«Η διαδικασία, που ήταν πιο δύσκολη πριν ενάμιση χρόνο, πλέον έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ. Τότε έπρεπε να έχεις είκοσι επτά δικαιολογητικά και τώρα για την αίτηση χρειάζονται μόνο τρία δικαιολογητικά».

Σε ερώτηση για τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη ο κ. Κουρμούσης είπε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λήξη του άρθρου για την δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, δυνατότητα που αναμένεται, όπως είπε, να ρυθμιστεί νομοθετικά, το προσεχές διάστημα με μια άλλη διαδικασία και συνέχισε:

«Για να ρυθμίσει κανείς τα χρέη του έχει κανείς δύο εργαλεία: Εάν είναι φυσικό πρόσωπο, άνεργος μισθωτός, συνταξιούχος, ελεύθερος επαγγελματίας, ή μικροέμπορος μπορεί να πάει να κάνει μια αίτηση στο δικαστήριο και να ρυθμίσει όλα τα χρέη του, μέσω του νόμου Κατσέλη, με τις τροποποιήσεις που έγιναν με το νόμο Σταθάκη. Και δεύτερον, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που αφορά επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Οι δύο πρώτες κατηγορίες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες και δημόσιο ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες μόνο προς το δημόσιο».

«Αυτά είναι τα δύο υφιστάμενα εργαλεία και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να εξελίσσονται» είπε ο κ. Κουρμούσης.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέτας, ο βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Α' αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης και ο οικονομικός επόπτης του ΕΕΘ Κώστας Ιακώβου, ενώ τοποθετήθηκαν συνεισφέροντας στη συζήτηση και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, διαμεσολαβητές και νομικοί.