(upd 8:10) Στα 130.000 ευρώ φαίνεται να κλειδώνει το όριο για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας, μετά τη συνάντηση που είχαν κυβέρνηση και τραπεζίτες σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών, σε όρους αντικειμενικής αξίας το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στις 250.000 ευρώ από 280.000 που ίσχυε με τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη. Το όριο της οφειλής, που είναι και το πιο βασικό χαρακτηριστικό της νέα συμφωνίας, τοποθετείται έως τις 130.000 ευρώ.

Τα κριτήρια της ένταξης:

  • οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ,
  • υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και
  • αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ,

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης παρευρέθηκαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Από την πλευρά των τραπεζών συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank, Φ. Καραβίας, της Εθνικής τράπεζας Π. Μυλωνάς, της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου, της Alpha bank Β. Ψάλτης και το μέλος της Ένωσης και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θ. Καλαντώνης.