Και τώρα που ψηφίστηκε ο προυπολογισμός του 2018 η κυβέρνηση στρέφει ξανά το βλέμμα της στην τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η επόμενη σημαντική πράξη αναμένεται να είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Πρόκειται επί της ουσίας για πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στις 8 Γενάρη με στόχο να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος. Και αυτό καθώς στις 11 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Euroworking Group για να προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η οριστική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Μέχρι τότε, θα συνεχίζονται όπως πάντα τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή e-mails σε τεχνικό επίπεδο, ενώ προωθείται μέσω τροπολογιών αλλά και εφαρμοστικών διατάξεων το πρώτο κύμα προαπαιτούμενων που πρέπει να γίνει φέτος.

Κάποιες διατάξεις έχουν ήδη κατευθυνθεί προς τη Βουλή, ενώ αναμένεται να ενταθεί το έργο από σήμερα. Άλλωστε, οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο ότι για να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου, θα πρέπει να τηρηθεί το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει ψήφισή του πολυνομοσχεδίου το πολύ ως τις 12 Ιανουαρίουαν και το καλύτερο θα ήταν πριν το EWG.

Οι επόμενες δόσεις

Αναφορικά με τις επόμενες δόσεις, στους πίνακες του προϋπολογισμού καταγράφεται η πρόθεση για 5,5 δισ. ευρώ δόσεις από την 3η αξιολόγηση και για επιπλέον πακέτο δόσεων τουλάχιστον 13,3 δισ. ευρώ το 2018 (καθαρή αύξηση υπολοίπου δανείων από τον ESM το 2018). Επίσης καταγράφεται η πρόθεση για αύξηση των διαθεσίμων από τα 2,85 δισ. ευρώ φέτος στα 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.