Δικαιότερο τρόπο χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινή Ωφέλειας (ΥΚΩ), αίροντας τις στρεβλώσεις της υφιστάμενης (από το 2012) μεθοδολογίας υπολογισμού, που τον περσινό χειμώνα «φούσκωσε» δυσανάλογα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των νοικοκυριών, προβλέπει ρύθμιση του ΥΠΕΝ που ψηφίζεται σήμερα στη βουλή.

Χθες το βράδυ κατατέθηκε η πολυαναμενόμενη τροπολογία του ΥΠΕΝ για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ΥΚΩ, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τις διαστημικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, εισάγεται αναπροσαρμογή των κλιμάκων οικιακής κατανάλωσης με αντικατάσταση των υφιστάμενων τεσσάρων, από τρεις νέες κλίμακες, καθώς και επιμερισμός της καταναλωθείσας ενέργειας, δηλαδή κατανομή μόνο της υπερβάλλουσας ενέργειας της προηγούμενης σε σειρά κλίμακας στην επόμενη «για λόγους ίσης μεταχείρισης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αποκατάστασης των προηγούμενων στρεβλώσεων» όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Δηλαδή σε περίπτωση υπέρβασης της ορισμένης κλίμακας κατανάλωσης θα αλλάζει η χρέωση βάσει της επόμενης υψηλότερης κλίμακας, μόνο στις κιλοβατώρες της υπέρβασης και όχι στο σύνολό της, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, στις νέες χρεώσεις περιλαμβάνεται και μεταβολή της νυχτερινής οικιακής κατανάλωσης, η οποία θεωρείται πιο ορθό να αντιμετωπίζεται ομοιόμορφα με την κατανάλωση ημέρας, αλλά με διακριτή χρέωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, από 1/1/2018 οι τρεις νέες κλίμακες χρεώσεων για την οικιακή χρήση (χαμηλή τάση) θα είναι οι εξής:
-6,90 ευρώ/μεγαβατώρα για την κατηγορία κατανάλωσης 0-1.600 κιλοβατώρες/τετραμηνία,
-50 ευρώ/μεγαβατώρα για κατανάλωση 1.601-2.000 κιλοβατώρες
-85 ευρώ/μεγαβατώρα για κατανάλωση από 2.001 κιλοβατώρες και άνω (αντίστοιχες είναι και οι χρεώσεις για τις καταναλώσεις νύχτας).
Αντίστοιχες είναι οι χρεώσεις και για τις νυχτερινές καταναλώσεις.

Σημειώνεται ότι η χρέωση στην πρώτη κλίμακα, στην οποία εμπίπτει η πλειοψηφία των νοικοκυριών, είναι κατά τι μειωμένη έναντι της ισχύουσας (6,99 ευρώ), ενώ οι επόμενες δύο είναι αυξημένες (από 15,7 και 39,89 ευρώ, σήμερα, για τις αντίστοιχες κατηγορίες) και καταργείται η τέταρτη κλίμακα της κατανάλωσης, δηλαδή από 3.001 κιλοβατώρες και πάνω (με χρέωση 44,88 ευρώ σήμερα).

Επίσης, με την τροπολογία εισάγονται όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ να καταστεί από 1η Ιανουαρίου 2018 ο μοναδικός Διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ, στην ελληνική επικράτεια, στις αγορές διασυνδεδεμένου συστήματος και μη διασυνδεδεμένων νησιών. Μέχρι σήμερα αρμόδιος διαχειριστής ήταν ο ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού καταβάλλεται εξ ολοκλήρου αντιστάθμιση στους προμηθευτές ηλεκτρισμού που παρέχουν ΥΚΩ (που αφορούν τους νησιώτες και ειδικά τιμολόγια πολυτέκνων κι άλλων ευάλωτων καταναλωτών).

-Εξάλλου, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται παράταση κατά ένα έτος, έως τις 31/12/2018, της λειτουργίας λατομείων αδρανών υλικών, βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και σχιστολιθικών πλακών (παράταση άδειας εκμετάλλευσης ή μίσθωσης) που συνεπάγεται και έσοδο υπέρ του Πράσινου Ταμείου για μια ακόμη χρονιά, από την καταβολή του «πράσινου τέλους» (1% επί της αξίας των πωλήσεων).