«Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, θα ανακοινωθεί το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου. Θα το ανακοινώσουμε εντός των επόμενων ωρών ή ημερών» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm, 97,8.

«Δεν είναι μία διαδικασία όπου μπαίνεις άπαξ, ποτέ δεν κλείνει. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιος, γιατί τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019» διευκρίνισε η Θεανώ Φωτίου. Όπως είπε, η πρώτη πληρωμή θα γίνει το πιθανότερο μέσα στον Απρίλιο, ενώ εξήγησε αναλυτικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα ισχύουν, για να λάβει κάποιος το επίδομα.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά 660.000 άτομα (260.000 οικογένειες). Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ενδιαφέρον είναι ότι το 32% αυτού του πληθυσμού θα είναι παιδιά και το 76% του πληθυσμού είναι έως 44 ετών. «Αυτό σημαίνει ότι ωφελούνται νέοι άνθρωποι που επλήγησαν μέσα στην κρίση και είχαν προβλήματα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το επίδομα ενοικίου δείχνει τη μεταστροφή της πολιτικής στα μεσαία εισοδήματα και στρώματα. Μέχρι σήμερα, η πρόνοια θεωρείτο για τους φτωχούς, ενώ πλέον φτάνουμε σε υψηλότερα εισοδήματα από εκείνα που θεωρούνται της ακραίας φτώχειας. Αυτό έχει σημασία, γιατί όλοι οι Κεντροευρωπαίοι ακολουθούν αυτό το μοντέλο πρόνοιας, που δίνει πολλά λεφτά στον τομέα της πρόνοιας, καθώς πρόνοια δεν είναι μόνο οι φτωχοί» εξήγησε η κ. Φωτίου.

Αναφορικά με την επιδότηση στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι θα είναι στην τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα έρθει στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα. «Αφορά 180.000 νοικοκυριά, δηλαδή 460.000 άτομα και διαθέτουμε 200 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά για τη στέγη διαθέτουμε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 300 εκατ. από το επίδομα ενοικίου» συμπλήρωσε η κ. Φωτίου.