«Σε διαδικασία αποκατάστασης είναι το θέμα με τις επιπλέον εισφορές που χρεώθηκαν μηχανικοί (και γενικότερα μη μισθωτοί), όπως προέκυψε από την έκδοση των εισφορών τους τον Ιανουάριο του 2019.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στον υπολογισμό εισφορών Ιανουαρίου 2019, διευκρινίζει ότι «κατά τη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης εισφορών μη μισθωτών Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα ποσοστά κλάδου σύνταξης, δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο μηχανογραφικό σύστημα».

Το θέμα με τις εισφορές αφορά 47.034 ασφαλισμένους οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ως ενεργοί ασφαλισμένοι μη έχοντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισφοροδοτήθηκαν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι αυτοί (εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι αποδοχές) δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα (ή θα ήταν υπόχρεοι καταβολής 10 ευρώ ανεργίας) ή θα κατέβαλλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία. «Η αστοχία εντοπίστηκε αμέσως και προχώρησαν ήδη οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση» σημειώνει ο ΕΦΚΑ εξειδικεύοντας ότι α)αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, β) αναρτήθηκε μήνυμα στη μερίδα των ασφαλισμένων αυτών στο δίκτυο ΕΦΚΑ ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο και γ) εστάλη μήνυμα μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους με το οποίο ενημερώθηκαν.