Αποτύπωση της κατάστασης στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης στην Ελλάδα, συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με γειτονικές χώρες και προτάσεις πολιτικής, περιέχει η πολυσέλιδη μελέτη, την οποία συνέταξε το γραφείο του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μάρδα, όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ (Πρακτορείο 104.9 fm).

Ο κ. Μάρδας, τόνισε ότι "με επιστημονικό τρόπο" παρατίθενται στη μελέτη πληροφορίες και στοιχεία, αλλά και προτάσεις για παροχή κινήτρων και για λύσεις, οι οποίες έχουν προκύψει μέσα και από συζητήσεις με κλωστοϋφαντουργούς, με στόχο "οι υπάρχουσες εταιρίες να βοηθηθούν και να γίνουν ακόμη ισχυρότερες".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν στη χώρα μας ακμαίες εταιρίες του κλάδου, που οι περισσότερες, πάντως, ακολουθούν τη διεθνή τάση, τη στρατηγική "διεθνοποίησης της παραγωγής", δηλαδή, τη μεταφορά μέρους της παραγωγής σε άλλες χώρες. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι και στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Μακεδονία, υπάρχουν εγκαταστάσεις στις οποίες απασχολούνται εργαζόμενοι, αλλά και η προοπτική να απασχοληθούν περισσότεροι, αναλόγως των κινήσεων και των κινήτρων, που μπορούν να υιοθετηθούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας, η μελέτη προωθήθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και κοινοποιήθηκε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και στο γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόη Λαμπριανίδη, για περαιτέρω αξιοποίηση.

"Υπάρχει ένα σύνολο πληροφοριών, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο στο υπουργείο, έτσι ώστε να διαμορφώσει μια πολιτική στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης. Ό,τι βρει χρήσιμο το υπουργείο, να το αντλήσει, δουλειά μας είναι να κάνουμε προτάσεις" είπε ο κ. Μάρδας.

Η μελέτη, η οποία δόθηκε στην κυβέρνηση, περιγράφει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των κλάδων και τα κίνητρα που εφαρμόζονται σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και σε άλλα γειτονικά τρίτα κράτη. Οι κατηγορίες των κινήτρων έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, ασφαλιστικές και φορολογικές διευκολύνσεις, κ.ά. "Ότι ισχύει στην Ε.Ε., αν θέλουμε, μπορούμε να το εφαρμόσουμε και δεν προσκρούει σε οποιαδήποτε διάταξη που έχει σχέση με τον κοινοτικό ανταγωνισμό" πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.