Τάξη στο χάος που επικρατεί με τις υπό εκκαθάριση αιτήσεις συνταξιοδοτικών παροχών επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με στόχο την έκδοση μέχρι το καλοκαίρι του 2018 τουλάχιστον 160.000 νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και την προώθηση δεκάδων χιλιάδων που ήδη έχουν εκκαθαριστεί και βρίσκονται στα συρτάρια του ΕΦΚΑ.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Την επόμενη Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν σε 18.000 νέους συνταξιούχους τα ποσά που εκκρεμούν από την κατάθεση της αίτησης, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση του ΕΦΚΑ με εσωτερικό έγγραφο επισείει ακόμα και πειθαρχικά παραπτώματα κατά των υπαλλήλων που καθυστερούν την απόδοση -ικανοποίηση-αιτήσεων, που έχουν ικανοποιηθεί, αλλά δεν έχουν αποσταλεί στους παραλήπτες τους.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικοί λόγοι δικαιολογημένης προτίμησης νεότερων υποθέσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν παλαιότερες.

Στις περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και μεταγενέστερα αίτηση επίσπευσης εξέτασης αυτής της αίτησης, κατά προτεραιότητα, είναι δυνατή η αποδοχή του αιτήματος με τη συνδρομή συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει: α) Να μην εργάζεται, β) Να μην έχει προϋποθέσεις να λάβει προσωρινή σύνταξη, ούτε άλλη σύνταξη, γ) Να έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δ) Να έχει παρέλθει 3μηνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και να έχει προσκομισθεί Βεβαίωση Διευθυντή Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή - στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας - να έχει εκδοθεί από τα ΚΕΠΑ γνωμάτευση σε ισχύ, από τις οποίες να πιστοποιείται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα υγείας. Τέλος, να προβάλλονται ιδιαίτερα σοβαροί οικονομικοί λόγοι σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση.

Στην περίπτωση της απόρριψης του αιτήματος, θα πρέπει να αναφέρεται οπωσδήποτε εγγράφως η επιχειρηματολογία. Ψευδής ή καταχρηστική άσκηση δικαιώματος με την επίκληση των ανωτέρω πιστοποιητικών θα επισύρει τις νόμιμες κυρώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι περιπτώσεις επίσπευσης κάθε μήνα, ανά εισηγητή, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού αριθμού των αποφάσεων συνταξιοδότησης που ολοκληρώνονται από αυτό τον εισηγητή το συγκεκριμένο μήνα.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι δεν είναι επιτρεπτό να παραμένουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις που είναι «ώριμες», δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί από πάσης πλευράς, με την αιτιολογία ότι θα πρέπει να διεκπεραιωθούν κατά απόλυτη σειρά προτεραιότητας σε σχέση με την ημερομηνία πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης. Και τούτο διότι, η διεκπεραίωση μιας τέτοιας υπόθεσης δεν συνιστά αδικαιολόγητη προτίμηση μιας υπόθεσης με παραμέληση παλαιότερης, κατά την έννοια που επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα.