«Λουκέτο» 48 ωρών επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε 3 ελαιοτριβεία ανά την Ελλάδα, καθώς εντόπισε φαινόμενα φοροδιαφυγής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων σε ελαιοτριβεία που είχε προαναγγείλει η ΑΑΔΕ, καθώς στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δείχνουν εκτεταμένα φαινόμενα απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής στον κλάδο.

Ειδικότερα, το πρώτο «λουκέτο» αφορά ελαιοτριβείο στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς ο επιχειρηματίας δεν είχε εκδώσει τιμολόγια για 10 τόνους πώλησης ελαιόλαδου αξίας 64.000 ευρώ. Αντίστοιχη περίπτωση υπήρξε και στη Λαμία, όπου ο παραγωγός δεν είχε κόψει 26 τιμολόγια ή αποδείξεις αξίας 18.000 ευρώ. Η τρίτη περίπτωση υπήρξε και στην Ιεράπετρα Κρήτης, όπου πουλήθηκαν 4,1 τόνοι ελαιόλαδου χωρίς παραστατικό αξίας 14.000 ευρώ.

Οι έρευνες συνεχίζονται και επικεντρώνονται σε περιοχές όπου τα φαινόμενα έχουν λάβει τις μεγαλύτερες διαστάσεις και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Μεσσηνία, Αργολίδα, Λακωνία και Φθιώτιδα. Ειδικότερα, παρατηρείται ότι πολλοί ελαιοπαραγωγοί δίνουν την παραγωγή τους σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία αντί για τους τοπικούς συνεταιρισμούς, χωρίς να τηρούνται παραστατικά, ενώ και η διακίνηση του ελαιολάδου γίνεται με παράνομο τρόπο, με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται εισοδήματα και να συντελείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσουν άμεσα και να διαρκέσουν ως και τον Μάρτιο.