Έντονα προβληματισμένοι, αλλά και ανήσυχοι, πρωτίστως για το παρόν του πρωτογενούς τομέα και δευτερευόντως για το μέλλον, αφού «χωρίς το σήμερα δεν υπάρχει αύριο», εμφανίζονται οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι στην έρευνα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τις λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι το μερίδιο ευθύνης που τούς αναλογεί για τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό χώρο, επισημαίνουν ότι «μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να αναγκάσουμε τους κυβερνώντες να σκύψουν πάνω στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και από κοινού να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα του δώσουν προοπτική».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα δεν τελειώνουν ποτέ» και προσθέτει πως «το υπουργείο είναι εδώ για να ακούει τα προβλήματα όλων των παραγωγών και να τα λύνει όπου μπορεί, είτε είναι δικής του αρμοδιότητας αποκλειστικά, είτε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία». Ενώ σημαντικές είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα κράτη-μέλη της Ενωμένης Ευρώπης.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο μίλησε με τους πρωταγωνιστές των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αλλά και τις προωθούμενες λύσεις τους από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δράσεις του ΥΠΑΑΤ για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου

Με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη προωθήσει ή προωθεί:

Ακατάσχετο:

Όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, έτσι και οι αγρότες καλύπτονται από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα (15.000 ευρώ το χρόνο).

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο 2018 ψηφίστηκε στη Βουλή το ακατάσχετο για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των αγροτών, ύψους 7.500 ευρώ, κάτι που όπως είχε πει τότε ο κ. Αραχωβίτης παρέχει προστασία σχεδόν στο 90% των επαγγελματιών του κλάδου.

Ασφαλιστικός νόμος:

Σε 12% από 18%, που θα ήταν στις αρχές του 2019, μειώθηκε η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των αγροτών, ενώ μέχρι το 2022 θα μειωθεί κατά 33%, σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως τονίζει το ΥΠΑΑΤ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «Κατρούγκαλου» ήδη η μεγάλη πλειοψηφία και το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών καταβάλλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο («Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» 3863/2010), ενώ οδηγεί και σε μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με τον ίδιο νόμο.

Αναλυτικότερα η κλίμακα προσαρμογής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:

2019: 12%
2020: 12,66%
2021: 13%
2022: 13,3%

Έτσι, ένας αγρότης με εισόδημα 8.022 ευρώ με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% θα έχει ετήσιο όφελος 481,32 ευρώ, με εισόδημα 14.022 ευρώ το ετήσιο όφελος θα ανέρθει σε 841,32 ευρώ ενώ με εισόδημα 22.022 ευρώ το όφελος θα αγγίξει τα 1.321,32 ευρώ.

«Κόκκινα» αγροτικά δάνεια:

Μεγάλη ανάσα έδωσε σε μεγάλη μερίδα αγροτών η ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το περασμένο έτος. Αναλυτικότερα αφορά τις οφειλές των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια Συνεταιριστικές κ.λπ.

Στους αγρότες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός του τριμήνου, ενώ η διαγραφή του κεφαλαίου μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 60%. Σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

120 δόσεις:

Στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθούν και οι αγρότες.

Η ελάχιστη δόση που εξετάζει η κυβέρνηση είναι τα 50 ευρώ το μήνα και θα ισχύσει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους με χρέη στα ταμεία εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο χρόνος ψήφισης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, με ταυτόχρονη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, για παράδειγμα εάν η οφειλή είναι 5.000 ευρώ θα οδηγεί σε 100 δόσεις. Από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις. Καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια 10 χρόνων.

Σταύρος Αραχωβίτης: Κάθε πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να συζητηθεί και να έρθουμε σε διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές

«Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα δεν τελειώνουν ποτέ. Το υπουργείο είναι εδώ για να ακούει τα προβλήματα όλων των παραγωγών και να τα λύνει όπου μπορεί, είτε είναι δικής του αρμοδιότητας αποκλειστικά είτε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Το υπουργείο έχει λύσει χρόνια προβλήματα, όπως ήταν οι κατασχέσεις των επιδοτήσεων, θεσπίζοντας στο τέλος του 2018 την ετήσια προστασία τους έως του ποσού των 7.500 ευρώ, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε προηγουμένως νομοθετήσει».

Υπογραμμίζει επίσης ότι έχει θεσπιστεί μια σειρά ρυθμίσεων και αποφάσεων μέσω των οποίων «επιλύσαμε τα ζητήματα που αφορούσαν τους αλλοδαπούς εργάτες γης, την ασφάλισή τους και την ασφαλή διαμονή τους κατά την περίοδο εργασίας στα χωράφια».

Παράλληλα σημειώνει ότι «το υπουργείο είναι ανοικτό και το έχει αποδείξει» και αναφέρει ότι «κάθε πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να συζητηθεί και να έρθουμε σε διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές».

Ωστόσο όπως ανέφεραν παράγοντες από την πλατεία Βάθης η δουλειά του υπουργείου δεν έχει τελειώσει εδώ, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για τους συνεταιρισμούς και την εκπροσώπηση των αγροτών και των συνεταιρισμών, για την αλιεία καθώς και για τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα μέσω στοχευμένων ενεργειών για τη στήριξη και ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει συμπιεστεί.

Τα αιτήματα των αγροτών και τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

Ρίζος Μαρούδας: Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις για την επιβίωση

«Μας υπολογίζουν μόνο όταν έχουμε τα τρακτέρ στους δρόμους», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, και προσθέτει ότι «χωρίς τα αγροτικά μπλόκα σήμερα δεν θα υπήρχε ο πρωτογενής τομέας που υπάρχει. Θα είχε εκπληρωθεί το σχέδιο της τωρινής, αλλά και των παλαιότερων κυβερνήσεων, να συγκεντρωθεί η ελληνική γη στα χέρια λίγων. Χωρίς αντίσταση, σήμερα δεν θα μετρούσαμε τις απώλειες του 14,2% στον αγροτικό πληθυσμό, αλλά θα μιλούσαμε για αφανισμό. Οι Έλληνες αγρότες αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 7,8% του πληθυσμού, όταν πριν από δέκα χρόνια ξεπερνούσαν το 22%».

Επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί, επισημαίνει το θέμα του πετρελαίου. «Οι αγρότες το πληρώνουμε ακριβά, όταν η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2019, έδωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους και άλλους, ενώ την ίδια στιγμή, έκοψε από τον πρωτογενή τομέα την επιστροφή φόρου πετρελαίου που ήταν μόνο 130 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, επικαλούμενη δημοσιονομικούς λόγους».

Μεταξύ άλλων ο ίδιος αναφέρει και το ζήτημα της ενέργειας, λέγοντας ότι «απαιτούμε μείωση ρεύματος 50%», ενώ μιλώντας για τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αγρότες, λέει «τα πληρώνουμε δύο και τρεις φορές πιο ακριβά τουλάχιστον και στην καλή των περιπτώσεων».

Ο κ. Μαρούδας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει και την ανάγκη να ισχύουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, «έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για την, τουλάχιστον, αξιοπρεπή επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας», ενώ τονίζει ότι οι αγρότες διεκδικούν: "Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών", κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών και να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων».

Μεταξύ άλλων ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αντιστραφεί η απογοήτευση και η ηττοπάθεια που έχει καλλιεργηθεί στις τάξεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας» και ότι «η τρέχουσα κατάσταση που βιώνει ο πρωτογενής τομέας είναι μονόδρομος»,ενώ επισημαίνει πως «απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις για να γεννηθεί από τις στάχτες του ο κλάδος και αυτό θα επιτευχθεί με συνέχιση και ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων».

Δημήτρης Μόσχος: Τα προβλήματα μένουν και μεγεθύνονται

«Τα τρακτέρ έφυγαν και φέτος από τους δρόμους, αλλά τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν μεγαλώνουν ανησυχητικά και διαρκώς αυξάνονται», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

«Το κόστος παραγωγής για το μαλακό σιτάρι διαμορφώνεται στα 16 λεπτά/κιλό στην Ελλάδα και 7 λεπτά/κιλό στη γείτονα Βουλγαρία. Μιλάμε για μια αύξηση 1.500%. Την ίδια στιγμή με τα 16 λεπτά/κιλό που παίρνει ο Έλληνας αγρότης, πωλούνται στους φούρνους με αυτό το κιλό τρεις φραντζόλες ψωμιού έναντι 2,10 ευρώ. Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι κάτι πάει λάθος. Ιδίως εάν καταστεί σαφές ότι το 64% του μαλακού σιταριού είναι εισαγόμενο στη χώρα μας από χώρες όπως Ουκρανία, Βουλγαρία και Ρουμανία», λέει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει πως «στις προαναφερόμενες χώρες το αγροτικό πετρέλαιο κοστίζει 46 λεπτά/λίτρο, τα λιπάσματα είναι άνω του 60% φθηνότερα, ενώ τα ζιζανιοκτόνα, παρασκευασμένα μάλιστα στην Ελλάδα, πωλούνται προς 75 ευρώ η συσκευασία στη χώρα μας και προς 25 ευρώ/συσκευασία στο εξωτερικό. Πως μπορούμε να επιβιώσουμε και να είμαστε και ανταγωνιστικοί;» διερωτάται και συνεχίζει: «Το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα δεν είναι μόνο υψηλότερο, είναι δυσανάλογο με τους ανταγωνιστές μας και πρέπει επιτέλους να καταστεί σαφές ότι ζητάμε τη μείωσή του όχι για να βγάλουμε περισσότερα λεφτά, αλλά προκειμένου να μπορούμε να συνεχίζουμε να παράγουμε. Να επιβιώσουμε διεκδικούμε».

Για το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Μόσχος επισημαίνει ότι οι Έλληνες του πρωτογενούς τομέα το πληρώνουν πιο ακριβά από ότι οι καταναλωτές. Χαρακτηριστικά υποστηρίζει ότι «η τιμή του αγροτικού ρεύματος στη χώρα μας είναι προς 0,068 ευρώ/kw και το οικιακό διατίθεται προς 0,078 ευρώ/kw, το οποίο ωστόσο με την έκπτωση του 15% που λαμβάνει ο συνεπής καταναλωτής, αυτόματα καθίσταται πιο φτηνό, όταν την ίδια στιγμή εμείς δεν τυγχάνουμε καμίας έκπτωσης».

Αναφορικά με τη μείωση στην τιμή των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μόσχος λέει: «Όχι μόνο κοροϊδεύουν εμάς που ξέρουμε τι γίνεται, αλλά καλλιεργούν και το κλίμα ότι οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι ευνοούνται». Θέλοντας να επιχειρηματολογήσει επί του θέματος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως: «τα περισσότερα λιπάσματα στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα και άρα δεν έχουν ΦΠΑ. Όμως, τελικά μπαίνει ο ΦΠΑ επειδή συσκευάζονται εδώ και για αυτό σαν κλάδος ζητάμε την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροεφόδια».

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Μόσχος επισημαίνει ότι «ήδη υπάρχει εγκατάλειψη στην ύπαιθρο. Το ζωϊκό κεφάλαιο καταγράφεται μειωμένο σε ποσοστό 16%, με το παραγόμενο γάλα να έχει περιοριστεί κατά 26% στη χώρα μας και η τάση σφαγής των ζώων και αποχώρησης από την κτηνοτροφία ολοένα και αυξάνεται».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες του πρωτογενούς τομέα είναι υπέρογκα» και τονίζει: «Η χώρα μας ξέφυγε τον διατροφικών σκανδάλων γιατί οι πολίτες κατανάλωναν αγνό προϊόν και όχι βιομηχανοποιημένο. Αυτό όμως αλλάζει άρδην».

Θόδωρος Χατζητομάρης: Με τη θεωρία δεν λύνονται τα προβλήματα

«Με την τριπλέτα κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό, ακουμπάμε το 75% των κερδών μας στο κράτος και με το 25% που μένει, πρέπει να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να χρηματοδοτήσουμε την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν και να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, και υπογραμμίζει: «Καλλιεργώ 2.000 στρέμματα με βαμβάκι, σιτάρι, ελαιοκράμβη και άλλα και παρόλο που ο μεσαίος μου ο γιος ήθελε με ζήλο να γίνει αγρότης, τους είπα φύγε να σωθείς, εδώ τελειώσαμε».

Βάζοντας μια επιπλέον διάσταση για τα συσσωρευμένα και οξυμμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα ο κ. Χατζητομάρης υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τόσο η τρέχουσα κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες δεν έχουν καμία γνώση των αγροτικών ζητημάτων στην πράξη. Με τη θεωρία δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά μόνο επί του πρακτέου. Δεν έχουμε την απαίτηση να είναι παντογνώστες, αλλά ας φροντίσουν να πλαισιώσουν τα κυβερνητικά τους σχήματα με ανθρώπους που έχουν δουλέψει στα χωράφια, που ξέρουν ότι το να είσαι αγρότης σημαίνει ταυτόχρονα πως είσαι και χειριστής, μηχανικός, γεωπόνος, και ηλεκτροσυγκολλητής. Αναγκάζοντας μας να γίνουμε επιχειρηματίες, μας απομακρύνουν από τη γη και μας οδηγούν στα γραφεία λογιστών. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας».

Προσθέτει ακόμα ότι «δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει καθημερινά να χρειάζεται ένας αγρότης 500 ευρώ και 1000 ευρώ και πλέον για πετρέλαιο. Σε όλα τα κράτη έχουν αγροτικό, αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά στην Ελλάδα το προνόμιο αυτό ανήκει μόνο στους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα ακριβά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, στον «ΕΛΓΑ που πρέπει επιτέλους να γίνει προαιρετικός», αλλά και στην ανάγκη «εθνικού σχεδιασμού για το θέλουμε να παράγουμε στην Ελλάδα, εάν φυσικά καταλήξουμε ότι θέλουμε».

Κώστας Τζέλας: Υψηλό το κόστος της παραγωγής στην Ελλάδα

Το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Κώστας Τζέλας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέει ότι βασικό πρόβλημα που συνεχίζει να απασχολεί τους αγρότες είναι το κόστος παραγωγής το οποίο είναι υψηλό, λόγω της τιμής του πετρελαίου και άλλων παραγόντων και επαναλαμβάνει ότι οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που είναι απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία, αλλά και κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζέλας αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το περιβαλλοντικό τέλος ειδικά στο βαμβάκι ξεπερνάει τα 11 ευρώ το στρέμμα, γεγονός που σημαίνει αύξηση τους κόστους παραγωγής και επιβάρυνση για τους αγρότες». Αναφορικά με το θέμα, ο κ. Τζέλας επισήμανε πως αυτό που ζητάει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δεν είναι η μείωση του περιβαλλοντικού τέλους για την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά διεκδικούν την μη εφαρμογή του μέτρου συνολικά.

Μεγάλο ζήτημα που αφορά τον αγροτικό κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Τζέλα, είναι επίσης και το θέμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές από τον ΕΛΓΑ. Όπως λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής, υπάρχει ανάγκη για αποζημίωση κατά 100% ανεξάρτητα από την αιτία της καταστροφής στην καλλιέργεια. Επίσης ανάφερε ότι η κατάσταση στον τομέα των αποζημιώσεων ειδικά για τους κτηνοτρόφους είναι ακόμα δυσκολότερη διότι «οι κτηνοτρόφοι δεν αποζημιώνονται καθόλου».

Τέλος, ο κ. Τζέλας λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως πρέπει να μπει ένα τέλος στις ανοιχτές τιμές για το βαμβάκι, αλλά και «να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγροτών βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα μπλόκα στις εθνικές οδούς».

Γιάννης Τσιούτρας: Κατάργηση των ανοιχτών τιμών, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα

Ο Γιάννης Τσιούτρας, Οργανωτικός Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, κάνει λόγο για «πάλη της αγροτιάς», η οποία αφορά την επιβίωση αλλά και το «αύριο».

«Η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων, ζωτικής σημασίας αιτημάτων επιβίωσης, εκατοντάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων που θέσαμε και στην τελευταία κινητοποίηση ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζετε μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τις Ομοσπονδίες με τους Αγροτικούς Συλλόγους στη περιοχή μας».

Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτικών της περιοχής του αυτά περιλαμβάνουν εκτός των άλλων:

  • Την κατάργηση των ανοιχτών τιμών. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα με βάση την κάλυψη του κόστους παραγωγής και να μένει εισόδημα τέτοιο που να καλύπτονται οι ανάγκες μας ως προς την επιβίωσή μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα κλπ., αφού, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιούτρας «στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, δίνουν κονδύλι ύψους 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε βιομηχάνους, ιδιωτικές κλινικές, μεγάλα ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, ενώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους η κυβέρνηση επικαλείται τα "δημοσιονομικά δεδομένα" για τη μη ικανοποίηση του».
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε τεχνητή μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των παραγωγών, «ακόμα και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018, το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα στη χώρα υπέστη μείωση 4,9%», υποστηρίζει ο κ. Τσιούτρας.
  • Να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις
  • Κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου. Να αποσυνδεθεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ από το ύψος του κατώτερου μισθού των εργαζομένων. «Με την αύξηση του κατώτερου μισθού των εργαζομένων -που πρέπει να αυξηθεί και άλλο- αυξάνουν αντίστοιχα και οι ασφαλιστικές εισφορές των φτωχών αγροτών και τις μειώνει ταυτόχρονα στους μεγαλοεπιχειρηματίες», ισχυρίζεται ο κ. Τσιούτρας και τονίζει ότι είναι ανάγκη να θεσπιστούν αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις, κλπ.

Νικήτας Πρίντζος: Πορευόμαστε χωρίς αγροτικό όραμα

«Δυστυχώς ουδέποτε μέχρι στιγμής δεν κάθισαν σε ένα τραπέζι όλες οι δυνάμεις της χώρας, αγρότες και Πολιτεία επιτέλους να συμπράξουμε δημιουργικά και να καθορίσουμε έναν στόχο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, και συμπληρώνει: «ο πρωτογενής τομέας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, πνέει τα λοίσθια».

Ο κ. Πρίντζος υποστηρίζει ότι «παρά τα μυθώδη ποσά που εισέρρευσαν στη χώρα μας από την ΕΕ, κανένα από τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα δεν έχει επιλυθεί. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε χωρίς αγροτικό όραμα, πάμε στο πουθενά το κακό το μεγάλο είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική ότι μέσα σε ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτόν τόπο».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, τώρα, σήμερα και όχι αύριο, τότε η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα θα είναι μη αναστρέψιμη» και υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών καθώς όπως λέει: «Ο αγροτικός κόσμος είναι γερασμένος, τα χωριά μας ερημώνουν, οι νέοι φεύγουν για τη Γερμανία, στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου δεν παντρεύονται».

Βέβαια, παραδέχεται και τις «τεράστιες ευθύνες» του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, όπως λέει ο κ. Πρίντζος. «Το συνεταιριστικό κίνημα κατέρρευσε. Έφταιξε μεν η πολιτεία, αλλά και εμείς οι ίδιοι οι συνεταιριστές και παραγωγοί και κτηνοτρόφοι. Πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε, να το ενδυναμώσουμε και να το αναγεννήσουμε, για να ζήσουμε», τονίζει.

Γιώργος Βεσκούκης: Μείωση του κόστους παραγωγής, καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και κατασκευή έργων υποδομής, μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη του αγροκτηνοτροφικού κλάδου

Η μείωση του κόστους παραγωγής, η καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και η κατασκευή έργων υποδομής, είναι τα βασικά αιτήματα των παραγωγών, που αν λυθούν, θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη του αγροκτηνοτροφικού κλάδου, λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης.

Ειδικότερα, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Βεσκούκης, «τα βασικά μας αιτήματα σήμερα είναι το κόστος παραγωγής, δηλαδή η μείωση της τιμής του πετρελαίου, του αγροτικού ρεύματος, αλλά και των αγροτικών εφοδίων».

Μάλιστα, όσον αφορά τα αγροτικά εφόδια, ο Γιώργος Βεσκούκης καταγγέλλει ότι «δεν αναγράφεται πουθενά τιμή σε αγροτικά εφόδια, είτε είναι λίπασμα, είτε γεωργικά φάρμακα και αυτό είναι εκμετάλλευση για τον παραγωγό».

«Άλλα ζητήματα που μας απασχολούν», συνεχίζει, «είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ». Αναφερόμενος στο ζήτημα των αποζημιώσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών δυτικής Αχαΐας λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «καθυστερούν πάρα πολύ οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις, δηλαδή προκαλείται σήμερα η ζημιά, η εκτίμηση γίνεται έπειτα από τρεις μήνες και ο παραγωγός πληρώνεται έπειτα από ένα χρόνο».

«Έτσι λοιπόν» προσθέτει, «ο παραγωγός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όπως είναι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του ΕΦΚΑ, όταν τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές ζημιές, που γίνονται ανά τακτά κατά διαστήματα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων».

Σχετικά με τα έργα υποδομής, ο Γιώργος Βεσκούκης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι από τα ζητήματα που πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και φέρνει ως παράδειγμα το έργο της επέκτασης του φράγματος του Πηνειού στην δυτική Αχαΐα.

Όπως επισημαίνει, «παλεύουμε εδώ και 40 χρόνια για να γίνει επέκταση του φράγματος που έχει σταματήσει στου Λάππα, ώστε να έρθει μέχρι την Κάτω Αχαΐα, προκειμένου να ποτιστεί κάμπος, δηλαδή 150.000 στρέμματα, αλλά αυτό το θέμα δεν το έχει αγγίξει κανείς», προσθέτοντας ότι «είναι ένα έργο υποδομής που θα βοηθούσε σημαντικά τον αγροτικό τομέα της περιοχής μας».

Ένα άλλο θέμα που θέτει ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών δυτικής Αχαΐας, είναι οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Όπως λέει, «πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο, ώστε να σταματήσουν οριστικά οι ελληνοποιήσεις που γίνονται σε προϊόντα» διότι όπως προσθέτει, «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να φέρνουν γάλα σε σκόνη από διάφορα μέρη, να το ανακατεύουν με το δικό μας γάλα και να το βαφτίζουν ελληνική φέτα».

Τέλος, όσον αφορά στο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ο Γιώργος Βεσκούκης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχουν νέοι που θέλουν να ασχοληθούν, αλλά δεν μπορούν, γιατί όποιος νομίζει ότι είναι δυνατόν να ξεκινήσει με τα χρήματα που του δίνουν αυταπατάται, αφού θα εγκαταλείψει έπειτα από δυο - τρία χρόνια, διότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει».

Μανώλης Καρκαβάτσος: Θα παλέψουμε με «νύχια και με δόντια» για να μείνουμε στη γη μας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, το μπλόκο στα Πραιτώρια, διήρκησε 20 μέρες, με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων «συνεπικουρούμενο από δυνάμεις της μικρομεσαίας αγροτιάς της ανατολικής Μεσαράς» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανώλης Καρκαβάτσος.

Ο κ. Καρκαβάτσος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κινητοποίηση τους, ολοκληρώθηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως, όπως λέει, είτε ότι τα προβλήματά τους λύθηκαν, είτε ότι οι ίδιοι κουράστηκαν, καθώς όπως διευκρινίζει, οι αγρότες είναι έτοιμοι να «επανέλθουν».

«Τα ζητήματα που τίθενται, έχουν να κάνουν με την επιβίωσή μας και δεν απαντήθηκαν. Εμείς διεκδικούμε και πιέζουμε για επιβίωση και αξιοπρέπεια, προκειμένου να μη μας πάρουν τη γη, τα μεγάλα αγροτικά σχέδια εκμετάλλευσης και επιχειρηματικής καλλιέργειας» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ο οποίος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μία μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου, «να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά η μικρομεσαία αγροτιά».

«Στόχος μας είναι να παλέψουμε με "νύχια και με δόντια" για να μείνουμε στη γη μας. Για να μείνουμε όμως, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το υψηλό κόστος παραγωγής. Να δούνε τις ανεξέλεγκτες τιμές διάθεσης. Δίνουμε προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα, έρχονται εισαγόμενα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας. Δημιουργούν προβλήματα στο ίδιο το παραγόμενό μας προϊόν. Η αγορά ελέγχεται από εκεί. Εκεί καθορίζονται οι τιμές» λέει ο κ. Καρκαβάτσος, ο οποίος εξηγεί ότι για να παραμείνει ο μικρομεσαίος αγρότης στη γη του, τόσο τα εφόδια, το νερό, το πετρέλαιο αλλά και τα αγροτικά μηχανήματα, δεν μπορούν να έχουν απαγορευτικό κόστος. Ο κ. Καρκαβάτσος αναφέρει και τη φορολογία και εξηγεί ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες».

«Είναι ληστρική η φορολογία. Μας αντιμετωπίζουνε σαν επιχειρηματίες με υψηλή κερδοφορία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Καρκαβάτσος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της γεωργίας

Τη «σημαντική» αύξηση του ανώτατου ορίου εθνικής στήριξης προς τους γεωργούς «ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, ιδίως σε περιόδους κρίσης» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε αναθεωρημένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας (τις λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), αυξάνοντας το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εθνικές αρχές για τη στήριξη των γεωργών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τη στήριξη προς τους γεωργούς χωρίς να στρεβλώνεται η αγορά, μειώνοντας παράλληλα τον διοικητικό φόρτο για τις εθνικές αρχές.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα αυξηθεί από 15.000 σε 20.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση για περίοδο τριών ετών. Για να αποφευχθεί ενδεχόμενη στρέβλωση του ανταγωνισμού, κάθε χώρα της ΕΕ διαθέτει ένα μέγιστο εθνικό ποσό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί. Κάθε ανώτατο εθνικό όριο θα καθορίζεται στο 1,25% της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της χώρας κατά την ίδια τριετή περίοδο (από 1% σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες). Πρόκειται για αύξηση του εθνικού ανώτατου ορίου κατά 25%.

Εάν μια χώρα δεν δαπανά πάνω από το 50% του συνολικού εθνικού κονδυλίου ενισχύσεων σε έναν συγκεκριμένο γεωργικό τομέα, θα μπορεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά γεωργική εκμετάλλευση σε 25.000 ευρώ και το μέγιστο εθνικό ποσό ενίσχυσης στο 1,5% της ετήσιας παραγωγής. Πρόκειται για αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 66% ανά γεωργό και του εθνικού ανώτατου ορίου κατά 50%.

«Η πρόταση της Επιτροπής για νέους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα αντικατοπτρίζει την αξία αυτής της μορφής στήριξης σε περιόδους κρίσης. Με την αύξηση του μέγιστου ποσού ενίσχυσης προς τους γεωργούς, οι εθνικές αρχές θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα είναι σε θέση να αντιδρούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα για τη στήριξη των ευάλωτων γεωργών» δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν.

Τα αυξημένα ανώτατα όρια ισχύουν από τις 14 Μαρτίου και μπορούν να εφαρμόζονται αναδρομικά σε ενισχύσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ