Την εκπλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων της μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα εξετάζει στις Βρυξέλλες το EuroWorking Group, αναφέρει η Deutsche Welle.

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας θα εξετάσουν, σήμερα στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες του ΕuroWorking Group στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων συνδέεται με την εκταμίευση 970 εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονται από την σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να είχε εκταμιευθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο οι εταίροι και δανειστές δεν το έχουν αποδεσμεύσει γιατί υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκτός απροόπτου, η συνέχεια τον Απρίλιο

Το βασικό αγκάθι που εμποδίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι η θέση των θεσμών είναι σαφέστατη και δεν αλλάζει: ζητούν η προστασία της πρώτης κατοικίας να είναι περιορισμένη στο χρόνο και να αφορά μόνο τους πραγματικά οικονομικά ευάλωτους, ώστε να μην επωφελούνται από παράθυρα του νέου νόμου όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν συνεχείς συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης, ωστόσο μέχρι τώρα οι διαφωνίες παραμένουν, ενώ στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα θα φανεί εάν έχει καταγραφεί πρόοδος τις τελευταίες ώρες και σε ποιο βαθμό. Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής σε σχέση με το επίμαχο θέμα, τότε οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες μέχρι δηλαδή την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup στις αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταίο Εurogroup της 11ης Μαρτίου, εκτός από τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είχαν διαπιστωθεί καθυστερήσεις και σε σχέση με άλλα τέσσερα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, η γενική εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι πως αν βρεθεί λύση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Πηγή: Deutsche Welle