Αναδρομικά που ανάλογα με τη σύνταξη κυμαίνονται από 450 ευρώ ως 16.500 ευρώ ενδέχεται να καταβληθούν μέσα στο 2019, κάτι που θα εξαρτηθεί φυσικά από την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αναμένεται σύντομα.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

«Θα δώσουμε αυτά τα αναδρομικά που μπορούμε, εάν αυτό ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να μην κινδυνεύσει ο Προϋπολογισμός», δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, αναφορικά με τα αναδρομικά που περιμένουν εκατομμύρια συνταξιούχοι, λέγοντας ότι υπήρξαν περικοπές και μειώσεις συντάξεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες κρίνονται από τη Δικαιοσύνη.

Στους λεγόμενους "παλαιούς" συνταξιούχους, που αναμένουν την τελική απόφαση, έχουν προστεθεί και νέοι οι οποίοι αποχώρησαν από 13 Μαίου 2016 και μετά και έχουν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση. Η νέα κατηγορία αναμένει, μετά την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που αποσαφήνισε πλήρως το νέο καθεστώς για την αντιμετώπιση ασφαλισμένων που είχαν μεταβολές ασφαλιστικού φορέα και ασφάλιση σε δύο φορείς κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων περιλαμβάνονται ακόμα πρώην δημόσιοι υπάλληλοι ειδικών μισθολογίων που αποχώρησαν μετά το 2017. Και αυτό καθώς όπως επισημαίνουν γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον οι ρυθμίσεις του ειδικού μισθολογίου του 2017 κριθούν τελεσίδικα αντισυνταγματικές και οι μισθοί μετά το 2017 πρέπει να αναπροσαρμοστούν αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών και το ποσό της σύνταξης.

Αυτές οι δύο κατηγορίες στην βασική κατηγορία που είναι οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 και έως 31 Δεκεμβρίου 2018 και έχουν δικαιωθεί προσωπικής διαφοράς. Υπολογίζεται πως πρόκειται για πάνω από 100.000 νέους συνταξιούχους οι οποίοι εμπίπτουν στην 3ετη μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στους λεγόμενους "παλαιούς" συνταξιούχους περιλαμβάνονται:

  • Όσοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά των περικοπών του 2012 πριν την απόφαση του ΣτΕ το 2015. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, οι εν λόγω συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά από το 2013.
  • Όσοι δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά των περικοπών του 2012 πριν την απόφαση - βόμβα του ΣτΕ το 2015. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά για την περίοδο 2013 - 2015 για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αξιώσεις για το 10μηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.