Τριετές σχέδιο τόνωσης της απασχόλησης, με έμπρακτη στήριξη στη διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν δίκαιης ανάπτυξης καταστρώνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Στόχος είναι να προστατευθούν ορισμένες ευάλωτες στην ανεργία κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι των 22-29 ετών για την ανάσχεση του brain drain και οι άνω των 55 ετών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας.

Του Γιάννη Αγουρίδη

 Το σχέδιο έχει εγκριθεί από τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες και προβλέπει τη δημιουργία 100.000 ανά έτος, εκ των οποίων οι μισές αφορούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και οι υπόλοιπες στοχευμένες δράσεις στις παραπάνω δύο κοινωνικές ομάδες. Την ίδια ώρα, προαλείφεται και η χρηματοδότηση από εναλλακτικές πηγές, πέραν του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

 Οι επαφές στις ΗΠΑ

 Άλλωστε, ήδη ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου πραγματοποίησε προπαρασκευαστικές συζητήσεις με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ, τον περασμένο Οκτώβρη. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από το πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά τη δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης εντός τριετίας. Ωστόσο, είχε τονιστεί στον Έλληνα υπουργο από την πλευρά των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, καθώς μετά από αυτό θα είναι σε θέση να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας για να προχωρήσει στην έγκριση του προγράμματος αυτού. Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει μόνο σε χρηματοδότηση αλλά και σε παροχή τεχνική βοήθειας προς τη χώρα μας και εύρεση και άλλων χρηματοδοτών.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και ολοκληρωθεί η Τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Γενάρη, όπως είναι ο στόχος όλων των πλευρών, τότε λύνονται τρόπον τινά τα «χέρια» της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μετά από έγκριση του Διοικητικού της Συμβουλίου.